Rikosepäily: Rajavartija ampui pantasuden autosta

Poliisi tutkii tekoa törkeänä metsästysrikoksena.

Rajavartijan epäillään syyllistyneen törkeään metsästysrikokseen Kainuussa. Rajamiehen epäillään ampuneen suden liikkuvasta autosta järven jäällä suden kannanhoidollisen metsästyksen aikana.  Rikoskomisario Seppo Nordström Kajaanista vahvistaa tiedot Sunnuntaisuomalaiselle.

Suomen Luonto kertoi rikosepäilystä ensimmäisenä 18. maaliskuuta. Tuolloin kerrottiin yhdestä epäillystä, eikä tapauk­sen yksityiskohtia paljastettu. Nyt poliisi tarkentaa tietoja ja vahvistaa, että tapausta tutkitaan törkeänä tekomuotona.

Epäiltyjä on Nordströmin mukaan tässä vaiheessa ”ainakin kaksi”, joista toinen on rajavartijana Kainuun rajavartiostossa. Epäilty teko tapahtui vapaa-ajalla.

Laki kieltää ampumisen moottoriajoneuvosta

Riistaeläimen jäljittäminen ja ampuminen moottoriajoneuvosta on kielletty metsästyslaissa. Tekotapa voidaan tuomita törkeänä muun muassa silloin, jos rikos tehdään erityisen julmalla tavalla tai suunnitelmallisesti tai jos kohteena on susi. Törkeästä metsästysrikoksesta voi saada vankeutta vähintään neljä kuukautta ja enintään neljä vuotta.

Ammuttu susi oli pannoitettu alfauros Julle, ja se kaadettiin Kuhmossa tammikuussa pian kannanhoidollisen metsästyksen alettua.

Sunnuntaisuomalaisen tietojen mukaan Julle liikkui yksin ja kaukana laumastaan ja sen liikkeitä voitiin seurata Tassu-tietojärjestelmästä. Metsästäjät siis hyvin todennäköisesti tiesivät, että ovat pantasuden perässä. Pantasusien ja alfaurosten ampuminen ei ole laitonta, mutta se on vastoin susikannan hoitosuunnitelmassa sovittuja tavoitteita.

Epäilty pidätetty virasta tutkinnan ajaksi

Kainuun rajavartioston komentajan, eversti Matti Sarasmaan mukaan epäilty rajavartija on pidätetty virasta esitutkinnan ajaksi.

– Hänet pidätettiin virasta jo sen takia, että metsästyksen valvonta kuuluu Rajavartiolaitoksen tehtäväkenttään. Kun nähdään, meneekö tapaus syyteharkintaan, harkitaan, onko hänellä edellytyksiä jatkaa virassa, Sarasmaa kommentoi.

Suden kannanhoidollinen metsästys sallittiin kaksivuotisessa kokeilussa vuosina 2015 ja 2016. Luvallisen metsästyksen toivottiin vähentävän salametsästystä ja palauttavan susialueilla asuvien luottamusta viranomaisiin.

Suomen riistakeskus ja Luonnonvarakeskus tekevät parhaillaan arviota pyynnin vaikutuksista susikantaan ja susien käyttäytymiseen.

Lue aiheesta lisää Sunnuntaisuomalaisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Sunnuntaisuomalainen

"Olen jonkin verran riskinottaja" – Antti Eskelinen, 57, on hypännyt yli 2 800 kertaa laskuvarjolla, osallistunut ralliin Afrikassa ja pyöräillyt Istanbulista Travemündeen

Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille

Kolumni: Rinnat eivät ole naisen kruunu

Keniassa Linda Bosire eli leveästi pankkiirin tyttärenä, Suomessa hänelle on huudeltu n-sanaa ja hänen lapsiaan on kiusattu

Kolumni: Tässä kolumnissa ei olla mitään mieltä

Anna, 30, suuttui persujen pamfletista: Miksi väkivaltaa kokeneiden ääni unohtui taas?

"Se on ollut aika tyypillistä isoisäni käytöstä" – Taiteilija Eero Nelimarkka maalasi kuvan kuvanveistäjä Jussi Mäntysestä, ja taulusta seurasi vuosikymmenten riita

"Jos vaihtaisi auton ja kiertäisi vähän maailmaa" – Unelmointi kuuluu elämään, mutta mistä juuri sinä unelmoit?

"Ihmiset pitivät pöpinä, olinhan viisikuisen vauvan äiti" – Tea Törmänen, 37, on tuonut Suomelle MM-mitaleita amerikkalaisessa jalkapallossa, tutkinut miekkavalaita merellä ja muuttanut viikon varoitusajalla toiselle puolen Suomea

Laulaja taisteli Facebook-tunnuksistaan – samaan aikaan hakkeri tyhjensi jo pankkitiliä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.