Robotti surmasi ihmisen ensimmäisen kerran Fordin autotehtaassa 1979 – Näin tosielämän robotit kylvävät tuhoa ja kuolemaa

Ne on luotu palvelemaan ihmisiä, mutta joskus asiat menevät pahemman kerran pieleen.

Robottien luotettavuudesta heräsi jälleen kerran keskustelu, kun nainen kuoli jäätyään kyytipalvelu Uberin robottiauton alle Yhdysvaltojen Arizonassa maaliskuussa. Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen robottiauton aiheuttama liikennekuolema. Uber ilmoitti vetävänsä itseohjautuvat autonsa väliaikaisesti pois liikenteestä.

Robotit ovat ennenkin kylväneet tuhoa. Sunnuntaisuomalainen kokosi hyytäviä esimerkkejä koneista, jotka kääntyivät isäntiään vastaan.

Synkkä ennätys

Tammikuussa 1979 amerikkalainen insinööri Robert Williams, 25, työskenteli Fordin autotehtaan linjastolla Michiganissa, kun hän huomasi, että teollisuusrobotti hidasteli. Robotin tehtävänä oli kuljettaa autonosia paikasta toiseen. Williams kiipesi telineelle hakeakseen tarvitsemansa osan itse, kun tonnin painoinen robotti huitaisi häntä päähän käsivarrellaan. Williams kuoli heti.

Williamsin perhe haastoi robotin valmistajan oikeuteen ja sai kymmenen miljoonan dollarin korvaukset.

Williams puolestaan päätyi Guinnessin ennätyskirjaan ensimmäisenä ihmisenä, jonka surmasi robotti.

Kylmä kuristaja

Yhdysvaltalaisen teknologiayrityksen Alliancen tuotantotiloissa sattui vuonna 2006 outo kuolemantapaus. Irrottaja-nimellä tunnettu robotti syöksyi varoittamatta yhtä työntekijää kohti ja tarttui tähän kuristusotteella. Robotti piti miestä otteessaan ja rusensi tätä omaa runkoaan vasten. Kun mies löydettiin kuolleena robotin käsistä, hänen kätensä oli ojossa kohti koneen kyljessä ollutta käynnistysnappulaa.

Vielä oudomman tapauksesta teki se, että jälkeenpäin robotista ei löydetty mitään vikaa, eikä tapahtumasta ollut jäänyt jälkeä koneen muistiin.

Pelottava Pullukka

Chubbyn eli ”Pullukan” piti olla­ harmiton ja viihdyttävä seuralainen 4–12-vuotiail­le lapsille. Söpönä leluna markkinoitu robotti aiheutti kuitenkin järkytyksen vuonna 2016 Kiinan Shenzhenissä järjestetyillä messuilla.

Kesken esittelytilaisuuden Pullukka lähti omille teilleen, rysäytti lasiseinän läpi ja aiheutti yhdelle miehelle sairaalahoitoa vaatineet vammat ajamalla päin tämän jalkaa.

Valmistaja selitti, että työntekijä oli vahingossa painanut väärää nappulaa yrittäessään siirtää robottia sivuun. Robotin kyljissä olleet törmäilyn estävät sensorit eivät myöskään olleet päällä, kun Pullukka kirmasi ympäri messuhallia.

Tuhoisa roboase

Etelä-Afrikan armeijan sotaharjoituksissa tapahtui lokakuussa 2007 se, mitä moni uskoi näkevänsä vain tieteiselokuvissa.

Armeijalla oli käytössään Oerlikon GDF-005 -ilmatorjuntakanuuna, jonka automaattijärjestelmä osaa etsiä ja lukita kohteensa, ampua ja ladata ilman ihmisen apua.

Jokin meni kuitenkin pieleen, sillä robo­kanuuna alkoi tulittaa omia sotilaitaan ilman ennakkovaroitusta. Yhdeksän kuoli ja toistakymmentä haavoittui, kun kanuuna pyöri villisti ja tyhjensi ammusvarastonsa ympäröiviin kohteisiin.

Onnettomuuden syyksi epäiltiin joko mekaanista tai tietokonevikaa. ”Jos vika oli tietokoneessa, tragedian syy ei ehkä selviä koskaan”, eräs asiantuntija ar­vioi tapauksen jälkeen.

Poika ja rautajätti

Amerikkalaisäiti oli taaperoikäisen poikansa kanssa ostoksilla Kaliforniassa heinäkuussa 2016, kun lapsi näki jotakin kiinnostavaa. Kauppakeskus oli ottanut käyttöön valvontakameroilla varustettuja vartijarobotteja, jotka partioivat pitkin ennalta ohjelmoituja reittejä.

Taapero juoksi lähes 140-kiloisen robotin eteen ja joutui tämän töytäisemäksi. Lapsi sai vammoja päähänsä ja jalkaansa. Jostakin syystä robotin tunnistimet eivät erottaneet eteen ilmestynyttä estettä.

Kesällä 2017 samanlainen vartijarobotti herätti hilpeyttä ”hukuttauduttuaan” vesialtaaseen Washington DC:ssä. Steveksi ristitty robotti eksyi reitiltään ja kompuroi portaat alas suihkulähteeseen. Twitterissä vinoiltiin: ”Meille luvattiin lentäviä autoja, mutta saimme itsetuhoisia robotteja.”

Robotin rattiraivo

Kalifornialaismies ajoi viime joulukuussa moottoripyörällään San Franciscossa. Hän näki edellään ajaneen auton vaihtavan kaistaa ja alkoi kiihdyttää omalla kaistallaan auton ohi. Yllättäen auto perui kaistanvaihdon ja miehen kertoman mukaan kiilasi hänen kylkeensä. Moottoripyöräilijä kaatui ja sai niska- ja hartiavammoja.

Auto oli General Motorsin valmistama Chevrolet Bolt -robottiauto. Autossa oli kuljettaja, mutta onnettomuushetkellä auto ohjasi itse itseään.

Tammikuussa moottoripyöräilijä vei jutun oikeuteen. Hän syytti onnettomuudesta ja työkyvyttömyydestään GM:ää ja robottiautoa – mutta ei autossa ollutta miestä. Hänhän vain istui ratin takana.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .