Saksanpaimenkoira Blondi sai nukkua Hitlerin vieressä – tällaisia ovat historian merkkihenkilöiden koirat

Maailman johtajat ovat rakastaneet koiriaan kautta aikojen.

Kun suomalainen taiteilija Kaj Stenvall maalasi taulun Donald Trumpin ja Vladimir Putinin tapaamisesta, keskellä maalausta ei komeillut Suomen presidentti vaan tämän koira. Taulussa mustavalkoinen bostoninterrieri Lennu makaa sängyssä Trumpin ja Putinin välissä ja tuijottaa katsojaa silmiin.

Sauli Niinistön Lennu-koira on symboli jo itsessään. Koira on koko kansan suosikki, josta kirjoitetaan uutisia ja joka tunnetaan ympäri maailmaa. Lennu ei ole kuitenkaan ensimmäinen koira, joka on hurmannut vallanpitäjän ja tämän yleisön.

ADOLF HITLER, BLONDI

Natsidiktaattori Adolf Hitler rakasti koiria. Erityisesti hänen sydämensä lämpeni saksanpaimenkoira Blondille, jonka Hitler sai lahjaksi ystävältään vuonna 1941. Blondi seurasi Hitleriä lähes kaikkialle. Kerrotaan, että se sai jopa nukkua omistajansa vieressä. Erityisesti Blondi tykkäsi maata Hitlerin jalkojen vieressä, kun tämä kuunteli musiikkia.

Hitler oli eläinrakas mutta toivoi myös, että koiran kanssa esiintyminen saisi kansan hänen puolelleen ja näyttäisi natsijohtajan pehmeämmän puolen.

Hitlerin puolison Eva Braunin kerrotaan sen sijaan kohdelleen koiraa kylmästi ja jopa potkineen sitä pöydän alla.

Päivää ennen itsemurhaansa Hitler testasi syanidi-myrkkyään Blondiin ja tappoi koiran.

KUNINGATAR ELISABET, CORGIT

Ison-Britannian kuningatar Elisabet on todellinen koiranainen. Hän on omistanut kuningatarkautensa aikana lukuisia koiria ja opettanut ne kaikki sisäsiisteiksi itse.

Erityisesti hän on ihastunut welsh corgi pembroke -rotuun. Kuningattarella on ollut vuosien varrella yli 30 corgia. Elisabetin ensimmäinen corgi oli Susan, jonka kuningatar sai lahjaksi täytettyään 18. Hän teetti Susanilla pentuja ja innostui kasvattamisesta. Jalostus loppui vasta vuonna 2015, kun kuningatar päätti, ettei halua jättää koiria jälkeensä.

Viimeinen ”kuninkaallinen corgi” Willow jouduttiin lopettamaan keväällä 2018. Se oli Susanin jälkeläinen 14. sukupolvessa.

92-vuotiaalla kuningattarella on yhä kaksi koiraa, Vulcan ja Candy. Ne ovat ”dorgeja”, eli corgin ja mäyräkoiran risteyksiä. Koirat saavat juosta vapaana Buckinghamin palatsissa, ja niiden kerrotaan pitävän erityisesti vihreistä kasviksista.

KUNINGAS BHUMIBOL, THONGDAENG

Thaimaan edesmennyt kuningas Bhumibol Adulyadej pelasti kuparinvärisen kulkukoiranpennun vuonna 1998. Koiranpentu oli tuotu vasta perustettuun sairaalaan, josta kuningas löysi sen ja päätti ottaa omakseen. Hän nimesi narttupennun Thongdaengiksi eli kupariksi.

Kuningas hullaantui koiraan täysin. Hän oli niin ihastunut Thongdaengiin, että kirjoitti tästä kirjan. Kirjassa kuningas kuvailee koiraa älykkääksi, lojaaliksi ja kohteliaaksi.

Kuninkaan mukaan koira tunsi hovin tavat ja protokollan ja esimerkiksi istui aina matalammalla kuin kuningas, mikä on thaimaalaisessa kulttuurissa tärkeää. Kirja oli jymymenestys, ja 100 000 painoksen erä myytiin loppuun parissa tunnissa.

BARACK OBAMA, BO

Yhdysvaltain entinen presidentti Barack Obama lupasi lapsilleen, että jos hän voittaa vaalit, lapset saavat koiran. Kun Obamasta tuli presidentti vuonna 2008, perhe käynnisti valmistelut koiran hankkimiseksi. Koiran tuli olla mahdollisimman vähän allergisoiva, sillä Obaman tytär Malia on allerginen. Niinpä Obamat päätyivät portugalinvesikoiraan, jonka nimeksi he antoivat Bo.

Mustavalkoinen, pörröinen Bo muutti Valkoiseen taloon vuonna 2009.

Siitä tuli heti yhdysvaltalaisten suosikki. Bo tähditti useita lastenkirjoja ja siitä tehtiin pehmoleluversio. Koirasta julkaistiin kuvallinen fanikortti, jossa kerrottiin muun muassa, että Bon lempiruoka on tomaatti. Myöhemmin Obama kertoi lapsille järjestetyllä illallisella, että Bo on laitettu dieetille.

Vuonna 2013 perhe kasvoi yhdellä, kun Obamat ottivat toisen koiran, portugalinvesikoiran Sunnyn.

KIM JONG-UN, ROTUKOIRAT

Pohjois-Korean johtajalla Kim Jong-unilla on erikoinen harrastus. Hänen kerrotaan keräilevän rotukoiria. Mies on erityisen mieltynyt saksanpaimenkoiriin sekä shih tzu -rotuisiin pikkukoiriin, joita hän ostaa Euroopasta ja lennättää luokseen Koreaan.

Media ei ole saanut selville, miten Kim Jong-un suhtautuu koiriinsa: silitteleekö hän niitä tai saavatko ne nukkua suuren johtajan vieressä. Se kuitenkin tiedetään, että yksi Jong-unin lempiruuista on koiranlihapaistos. Toivottavasti rotukoirat eivät päädy omistajansa lautaselle.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .