Sama vaiva, viikkojen ero sairauslomissa – tälle halutaan loppu

Lääkäreille on tulossa yhtenäiset ohjeet sairauspoissaolojen arvioimiseksi.

Lääkäreille on tulossa yhtenäinen suositus sairauspoissaolojen tarpeen arvioimiseksi. Tavoitteena on vähentää sairauspoissaoloja ja tehdä potilaiden kohtelusta yhdenvertaisempaa.

– Rakenteilla on yleismalli siitä, mitä kaikkea lääkärin on otettava huomioon, kun hän päättää sairauslomasta. Tällä hetkellä selkeitä sääntöjä sairauslomien pituuksista ei ole, vaan se on paljon kiinni kirjoittajasta, lääkintöneuvos Kristiina Mukala sosiaali- ja terveysministeriöstä kertoo Sunnuntaisuomalaiselle.

Nykyisin sairauslomien kestoissa on isoja alueellisia eroja. Kelan sairauspäivärahatilastojen mukaan pisimpiä sairauslomia myönnetään pohjoisessa Suomessa eli Lapin, Länsi-Pohjan ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiireissä, lyhimpiä puolestaan Vaasassa ja Helsingin ja Uudenmaan alueilla.

Yleisin pitkien sairauspoissaolojen syy ovat tuki- ja liikuntaelinsairaudet, esimerkiksi selkäsairaudet ja -säryt. Niissä sairauslomien pituudet vaihtelevat alueittain keskimäärin alle seitsemästä viikosta kymmeneen viikkoon.

Kelan tutkimustiimin päällikkö Jenni Blomgren muistuttaa, etteivät tilastot kerro koko totuutta. Alue-eroihin vaikuttaa monta tekijää.

– Erot heijastelevat todellisia eroja väestön sairastavuudessa ja sairauksien vakavuudessa. Idässä ja pohjoisessa ollaan keskimäärin sairaampia kuin Etelä-Suomessa, Blomgren sanoo.

Suositus on Suomessa uusi. Sen valmistelee lääkäriseura Duodecim Kelan rahoituksella. Seura nimeää kevään aikana työryhmän valmistelemaan suositusta, kertoo Duodecimin Käypä hoito -suositusten päätoimittaja, dosentti Jorma Komulainen.

– Ohjeistus julkaistaan Käypä hoito -suosituksena, ja se on tarkoitus tuoda käyttöön vuoden 2018 loppuun mennessä, Komulainen kertoo.

Työkyvyttömyys maksaa kunnille ja yrityksille vuosittain miljardeja euroja. Pelkästään Kelan maksamat sairauspäivärahat olivat viime vuonna 770 miljoonaa euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.