Setäni olisi voinut olla kuningas

Kuninkaallinen suku osoittautui Potaskaksi, kertoo Kreetta Onkeli.

Minulta on kysytty, onko kustantamo keksinyt nimeni. Meitä Onkeleita on tässä maassa vain kourallinen. Onkel-muodossa nimi on tavallinen Baltiassa, Saksassa ja Unkarissa. Kun on käynyt ilmi, että nimi on vanhempieni luomus, on penätty, mistä se tulee.

Olen kotoisin Luhangasta, ja se on Hartolan naapuripitäjä. Hartolan on perustanut Ruotsin kuningas. Mieleeni juolahti eräässä keskustelutilanteessa, että ehkäpä kotiseudulla on asunut ruotsalainen setä, ”Onkel”.

Spekuloin polveutuvani tuosta sedästä, ellen peräti Ruotsin hovista. Kyseessä oli harkitsematon vitsi, joka nauratti itseäni. Se alkoi elää puheissani kansanperinteen lailla. Suvussa oli ruotsalaisen näköisiä jäseniä. Valkeita hiuksia ja pisamia.

Juttu oli kelvollista puheensorinaa, jos nimikysymys tuli esille. Ei tässä olla pelkkä korpikanttura vaan tiedättekös että –? Elelin miellyttävässä mielikuvassani, johon kehittelin uusia juonenkäänteitä riippuen kuulijakunnan innostuksesta. Ehkä ruotsalainen setä oli salanimeä käyttävä kuningas itse? Samaan aikaan pidin itseäni suurena realistina. Mielikuvituksen tuotosta sekin.

Tuli sitten pudottua siitäkin pilvilinnasta.

Vuosia sitten eteisen lattialle kolahti hädin tuskin postiluukusta mahtuva kirjekuori. Muuan rouva jostain päin Suomea – en enää muista mistä – oli alkanut harrastaa sukututkimusta. Joka tapauksessa pitäjä ei sijainnut lähelläkään Hartolaa, saati Ruotsin hovia.

Hän oli laatinut tarkan ja ansiokkaan selvityksen sukunsa vaiheista ja kertoi, että olemme samaa sukua, Potaskaa.

Onkelien suku on hänen tutkimuksensa mukaan alun perin Potaska. Sitä, missä vaiheessa Potaska on kääntynyt Onkeliksi, ei tiedetä.

Punastuin itsekseni. Olinko kirjailija sen vuoksi, että olin sukupolvia sitten syntynyt potaskan tekijäksi? Olivatko kaikki raapustukseni potaskaa? Olisiko rehellistä muuttaa sukunimi Potaskaksi?

Se idea täytyi hylätä. Meitä on niin vähän, että poikani Erno nimettiin äitinsä sukunimen mukaan. Pienenä hän kaipasi yleisempää nimeä mutta lienee jo sopeutunut osaansa. Saksan tunnilla hänen nimensä on muokattu muotoon Ernst Onkel, Vakava Setä.

Vakavan Sedän ollessa pieni tiesin jo totuuden Potaskasta. En silti malttanut olla kertomatta satuja Luhangasta, Hartolasta ja Ruotsin hovista. Nimen vaivatessa häntä otin mielelläni esiin sen hienostuneen alkuperän.

Jossain vaiheessa töräytin, kuinka asia on. En tiedä, onko hän siitä selvinnyt. Ei nimi naista pahenna eikä miestä. Näin se on, ja syntyi tällainen sepustus siitäkin potaskasta.

Kolumnisti on kirjailija.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.