Sisäministeriö: Hätämajoituksen tarjoaminen paperittomille väärä viesti

"Ei heitä voida jättää kadulle", sanoo hätämajoitusta tarjoavan diakonissalaitoksen edustaja.

Suomeen on muodostumassa suuri paperittomien ihmisten joukko. Avustusjärjestöt ovat huolissaan siitä, miten paperittomat pärjäävät talven yli. Kolmannen sektorin toimijat pohtivat esimerkiksi hätämajoituksen tarjoamista.

Sisäministeriön kansliapäällikön Päivi Nergin mukaan ilman oleskelulupaa Suomeen jääville ei pitäisi tarjota hätämajoitusta. Suomi toivoo, että kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat palaavat kotimaihinsa vapaaehtoisesti.

– Hätämajoitus antaa ihan vääränlaisen viestin. Toivoisin, että koko yhteiskunta viestisi, että näiden ihmisten kannalta on huomattavasti parempi, että he löytävät paluun kotiin, Nerg sanoo Sunnuntaisuomalaiselle.

Kukaan ei tiedä, kuinka paljon Suomeen tulee uusia paperittomia lähiaikoina. Kyse voi olla tuhansista. Viimeisen vuoden aikana Suomeen saapuneista turvapaikanhakijoista yli 10 000 todennäköisesti saa kielteisen päätöksen. Tähän mennessä kaksi kolmasosaa kielteisen päätöksen saaneista on valittanut siitä. He odottavat hallinto-oikeuden ratkaisua vastaanottokeskuksissa.

Valituksista odotetaan päätössumaa ensi vuoden alussa. Jos valitus hylätään, hakijan on poistuttava vastaanottokeskuksesta. Sen jälkeen hän on maassa laittomasti, eikä hänellä ole oikeutta työntekoon, asuntoon tai yhteiskunnan tukiin.

Esimerkiksi irakilaisia ei voida palauttaa väkisin kotimaahansa, koska Suomen ja Irakin välillä ei ole palautussopimusta. Päivi Nergin mukaan viranomaiset luottavat siihen, että paperittomat poistuvat maasta vapaaehtoisesti.

– Heitä ohjataan yksilöllisesti vapaaehtoisen paluun tielle. Heille kerrotaan, että jos he jäävät, heidän on käytännössä etsittävä toimeentulonsa rikollisin keinoin ja he voivat tulla hyväksikäytetyiksi, Nerg sanoo.

Helsingin diakonissalaitokseen kuuluva Hirundon päiväkeskus on kasvattamassa majoituskapasiteettiaan, koska se pelkää paperittomien ruuhkauttavan palveluita. Päiväkeskus tarjoaa talvipakkasilla tilapäistä hätämajoitusta muun muassa romanikerjäläisille.

Päiväkeskus neuvottelee pysyvämmän majoituspalvelun rahoituksesta Helsingin kaupungin kanssa, kertoo Hirundon projektipäällikkö Nora Lindström.

– Meille on tulossa uusi ryhmä paperittomia, joka elää täysin limbossa Suomessa, eikä voi tehdä töitä tai mitään muutakaan. Ei heitä voida jättää kadulle, Lindström sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Sunnuntaisuomalainen

"Olen jonkin verran riskinottaja" – Antti Eskelinen, 57, on hypännyt yli 2 800 kertaa laskuvarjolla, osallistunut ralliin Afrikassa ja pyöräillyt Istanbulista Travemündeen

Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille

Kolumni: Rinnat eivät ole naisen kruunu

Keniassa Linda Bosire eli leveästi pankkiirin tyttärenä, Suomessa hänelle on huudeltu n-sanaa ja hänen lapsiaan on kiusattu

Kolumni: Tässä kolumnissa ei olla mitään mieltä

Anna, 30, suuttui persujen pamfletista: Miksi väkivaltaa kokeneiden ääni unohtui taas?

"Se on ollut aika tyypillistä isoisäni käytöstä" – Taiteilija Eero Nelimarkka maalasi kuvan kuvanveistäjä Jussi Mäntysestä, ja taulusta seurasi vuosikymmenten riita

"Jos vaihtaisi auton ja kiertäisi vähän maailmaa" – Unelmointi kuuluu elämään, mutta mistä juuri sinä unelmoit?

"Ihmiset pitivät pöpinä, olinhan viisikuisen vauvan äiti" – Tea Törmänen, 37, on tuonut Suomelle MM-mitaleita amerikkalaisessa jalkapallossa, tutkinut miekkavalaita merellä ja muuttanut viikon varoitusajalla toiselle puolen Suomea

Laulaja taisteli Facebook-tunnuksistaan – samaan aikaan hakkeri tyhjensi jo pankkitiliä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.