Some on uudenlainen työturvallisuusriski: "On luontevaa, että uhkailu siirtyy sinne"

Jos uhkailu johtuu työstä, työnantajan tulee puuttua siihen.

Sosiaalisesta mediasta on tullut työturvallisuusriski. Esimerkiksi sosiaalialalla työntekijät piilottavat itseään somessa, jotta asiakkaat eivät löydä heitä sieltä.

Työturvallisuuskeskuksen asiantuntija Päivi Rauramo kertoo, että some on viime vuosina noussut koulutuksissa yhä enemmän esiin.

– Kun ihmisellä on pohjatonta vihaa, hän hakee sille erilaisia kanavia. Verkossa asioi­daan nykyisin niin paljon, että on luontevaa, että myös uhkailu siirtyy sinne.

Työturvallisuuslain mukaan työnantajan on selvitettävä työstä aiheutuvat haitta- ja vaaratekijät. Esimerkiksi sosiaalisen median kautta tuleva uhkailu on haittatekijä, johon työantajan tulee puuttua, jos uhkailu johtuu työstä.

– On harmillista, että joissain työpaikoissa tehdään vain minimivaatimukset asian suhteen, Rauramo sanoo.

Sosiaalisessa mediassa tapahtuvassa häirinnässä pahinta on sen uhkaavuus. Uhri ei oikeasti näe tai kuule uhkailijaa, vaan ahdistelu ja pelottelu leijuvat ympärillä.

Uhkailu sosiaalisessa mediassa kuormittaa työntekijää sekä psyykkisesti että sosiaa­lisesti: mieli voi olla alakuloinen ja pelokas, ihmissuhteet kärsivät.

– Joillekin voi tulla pelkotiloja jo lievästäkin julkisesta kritiikistä. He tarvitsevat muita enemmän tukea ja psykologista apua asiasta selviämiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Sosiaalityöntekijä joutui vainotuksi somessa – "Minun väitettiin harrastaneen seksiä poliisin kanssa"