Suomalaiset rakastivat kirjaa, jonka mukaan Raamattu on täynnä merkkejä alieneista – samaan aikaan kirjailija itse istui vankilassa

Erich von Dänikenin Vieraita avaruudesta -teoksen julkaisusta on kulunut viisikymmentä vuotta.

Muinaiskulttuurimme ja uskontomme, Raamattu mukaan lukien, ovat täynnä merkkejä kohtaamisista avaruusolentojen kanssa.

Luolamaalauksia ja kiviveistoksia, joissa hahmoilla on päässään avaruuskypärät. Valtavia maisemakuvioita, jotka on tarkoitettu katsottavaksi taivaalta. Rakennuksia, esineitä ja karttoja, jotka ovat mahdottoman edistyneitä ikäänsä nähden.

Näin väittäviä kirjoja ahmittiin 1970-luvulla.

Sveitsiläisen Erich von Dänikenin kirja Vieraita avaruudesta nosti esihistorialliset alienit suomalaisiinkin sanomalehtiin ja kahvipöytiin tasan viisikymmentä vuotta sitten.

Kirja ilmestyi vuonna 1968, Vietnamin sodan, hippiliikkeen ja Prahan kevään kuohuvana vuonna. Elettiin jo avaruusaikaa, mutta ensimmäinen kuulento oli vielä edessä.

Von Dänikenin kirjoja käännettiin kymmenille kielille, ja niitä myytiin kymmeniä miljoonia kappaleita. Suomessakin niistä otettiin lukuisia uusintapainoksia, viimeiset vielä 1990-luvulla.

Menestysteoksensa ilmestyessä Erich von Däniken (1935–) oli vankilassa. Hotellinjohtajana Sveitsissä työskennellyt von Däniken oli lainannut työnantajansa varoja omiin kuluihinsa. Tuomio tuli kavalluksista, petoksista ja kirjanpidon väärennöksistä.

Sveitsiläisen oikeuden mukaan von Däniken oli elänyt ”playboyn tapaan”, vaikka osa rahoista kenties meni hänen kirjaa varten tekemiinsä tutkimusmatkoihin. Oikeus piti tulevaa bestseller-kirjailijaa myös valehtelijana ja rikollisena psykopaattina.

Vankilassa von Däniken kirjoitti kirjaansa jatko-osaa, ja kun Vieraita avaruudesta alkoi heti menestyä ilmiömäisesti, ei hänellä ollut pitkään aikaan rahahuolia. Vale- ja petossyytöksiltä hän ei sen sijaan välttynyt myöhemminkään.

Von Däniken ei juuri välittänyt, kävivätkö hänen teoriansa yksiin todisteiden kanssa. Hän sekoitti hellyttävästi keskenään arkeologiset löydöt, myyttiset kertomukset ja omat ideansa. Teoksista osoitettiin myös suoranaisia valheita.

Von Dänikenin teorioissa oli lisäksi rasistinen uurre. Kun hän nosti esiin eteläamerikkalaisten ja afrikkalaisten muinaiskulttuurien saavutuksia, hän ei koskaan tarjonnut selitykseksi näiden ammoisten ei-eurooppalaisten kekseliäisyyttä. Von Dänikenin vastaus kaikkeen oli aina avaruusälyn vaikutus.

Von Däniken ei ollut ensimmäinen eikä ainoa muinaiset avaruusolennot -teorian esittäjä, mutta juuri hän teki siitä suositun. Kun kirjailija vieraili Suomessa vuonna 1977, kaikki kiinnostuneet eivät mahtuneet suureen luentosaliin.

Ufobuumi hiipui 1980-luvulla, ja kun se 1990-luvulla taas voimistui, oli von Däniken jäänyt lähinnä populaarikulttuurin aineistoksi. Hän kirjoittaa aiheistaan edelleen, mutta esimerkiksi Suomen kirjastoista Vieraita avaruudesta ja sen jatko-osat löytyvät nykyisin varastojen puolelta. Oulun yliopiston Amerikan alkuperäiskulttuurien dosentti Juha Hiltunen kertoo kuitenkin joutuneensa vielä hiljattainkin kuuntelemaan dänikeniläisiä selityksiä Nazcan suuria maastokuvioita esitteleviltä perulaisilta turistioppailta.

Hiltunen itsekin luki Vieraita avaruudesta jo 1970-luvulla.

– Olin Dänikenin ideoista nuorena aika innostunutkin. Mutta kun aloin tutkimaan asioita, eivät ne sopineetkaan kuvioihin.

Hiltunen ottaa esimerkiksi Perun Cuscossa sijaitsevat inkojen jättimäiset muurit, joissa monikulmaiset kivenmurikat on sovitettu yhteen ihmeellisen saumattomasti. Ihmeellisen, mutta ei yli-inhimillisen:

– Inka-imperiumi oli yksi maailman suurimpia valtioita. Se oli erittäin hyvin organisoitu ja sen hallitsija oli faaraoiden tapaan kuin jumala. On ollut väkeä, on ollut voimaa ja on ollut aikaa, Hiltunen selittää.

Kaikki eivät ole unohtaneet sveitsiläistä ite-historioitsijaa. Kuten von Däniken, myös Suomen ufotutkijat ry:n puheenjohtaja Heikki Kulju uskoo, että monien uskontojen kuvaama suuri vedenpaisumus oli tapahtuma, jossa alienit tuhosivat liian pitkälle menneen ihmiskunnan.

Kulju myöntää, että von Däniken ”ampuu usein yli”, mutta katsoo hänen kysyneen oikeita kysymyksiä.

– Historiamme tullaan jossakin vaiheessa kirjoittamaan uusiksi. On luultu, että kun mennään taaksepäin, mennään primitiivisempään suuntaan, mutta siellä onkin tehty aivan ällistyttäviä asioita, Kulju sanoo.

Tästä kulttuuriantropologi Hiltunen ei ole eri mieltä: hänen mukaansa uudet tutkimukset korjaavat koko ajan tietoja ihmiskunnan keksintöjen ajoituksesta.

Hiltusta huvittaa, että nykyisin esimerkiksi maya-sivilisaation tiedetään olleen teknisesti edistyneempi kuin von Dänikenin aloittaessa.

– Silti kaikki heidän keksintönsä voidaan selittää ihmisten omilla saavutuksilla. Dänikenin esimerkit tuntuvat nyt kököiltä, ja hän selitti nekin kaikki avaruusolennoilla.

Uusimmat

Sunnuntaisuomalainen

Seurasimme yksityisetsivän työpäivää – Ari Huhtinen jahtaa rikollisia ympäri maailmaa, muttei varjosta pettäviä puolisoita

Kolumni: Keski-ikä on uusi musta

Kolumni: Keskustelu menee metsään väärällä tavalla

Näyttelijä Mari Perankoski söi teatterin väliajalla tärkeänä lohipiirakkaa pelkät pitkät kalsarit jalassaan

Luulitko, että JYPin keskisormea näyttävä jänönen on törkeimmästä päästä? Esittelemme 6 huonosti käyttäytyvää maskottia

Uusi laki antaa ravintoloiden olla auki läpi vuorokauden, niinpä absolutisti istui baarissa kellon ympäri ja katsoi, kun suomalaiset joivat

E-urheilijoille aletaan tehdä Suomessa dopingtestejä – "Kannabis on piireissä yleinen aine", kertoo pelaamisen maailmanmestari

Päättäjät haluavat koululaisten opiskelevan itsenäisesti – "Yksi kymmenestä pystyy siihen", kertoo opettaja koulujen todellisuudesta

Kolumni: Valkoinen heteromies on uudessa tilanteessa – hän joutuu varomaan sanojaan. Vähemmästäkin herkistyy.

Kolumni: Kun ilmastonmuutos ahdistaa, leipä lohduttaa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.