Suosikkirunoilijan surullinen menneisyys: onnettomuuksia, kuolemia, avioeroja ja puoli vuotta psykiatrisella

Moni tuntee Hanna Lindin, 40, Kun sanat riittävät -nimisestä Facebook-sivusta, jossa hän julkaisee runoja. Osa niistä on omakohtaisia, osa asiakkaille tehtyjä mittatilaustekstejä. Runot käsittelevät rakkautta, vanhemmuutta ja onnea mutta myös ikävää, menettämistä ja kipua.

– Laitan niihin aina jotain omista kokemuksistani. Kun uskaltaa olla auki ja vailla häpeää, voi löytää itsensä mutta myös toisen kaltaisensa. En ole ikinä ennen kertonut henkilökohtaisista asioistani julkisesti, koska olen halunnut pitää kulissit pystyssä. Mutta nykyään ajattelen, että mitä niitä peittelemään, Lind sanoo.

Lindin elämään on mahtunut traumaattisia lapsuudenkokemuksia, velipuolen tapaturmainen kuolema, tulipalo, kaksi auto-onnettomuutta, puoli vuotta psykiatrisella osastolla, isän ja entisen poikaystävän itsemurhat sekä kaksi vaikeaa avioeroa.

Viimeisimpänä kihlatun veli tappoi itsensä viime kesänä.

Kirjoittamisen vimma on roihunnut Lindissä aina. Jo teininä hän kirjoitti vihkokaupalla runoja sydänsuruistaan.

Kun esikoinen syntyi, lapsiperhearki vei mukanaan ja kirjoittaminen jäi vuosiksi.

– Yritin hirveästi mahtua tiettyyn muottiin. En uskaltanut olla oma itseni, vaan keskityin tekemään soseita ja valitsemaan lapsille samansävyisiä vaatteita.

Ensimmäinen avioliitto tuli ja meni. Tuli toinen liitto ja lisää lapsia.

– Toistin samat virheet, koska halusin ydinperheidylliä niin epätoivoisesti.

Vähitellen Lind tunsi muuttuvansa painekattilaksi. Hän olisi halunnut toteuttaa itseään, mutta sille ei ollut tilaa, ja kuorma kasvoi sietämättömäksi.

Lindin oli pakko ruveta kirjoittamaan. Tärkeitä säkeitä syntyi esimerkiksi vaikeista suhteista isään ja isäpuoleen.

Kesällä 2014 Lind kirjoitti ensimmäisen mittatilausrunonsa, kun ystävä pyysi tekstiä ylioppilaaksi päässeelle pojalleen. Runo oli juhlassa kehystettynä esillä ja poiki lisää tilauksia.

– Minua vähän hävetti, kun niin monet olivat runosta liikuttuneita ja kokivat, että sanat koskettivat heitä.

Saman vuoden syksyllä Lind perusti Kun sanat riittävät -sivun, jonka suosio räjähti jo ensimmäisen vuoden aikana. Nyt sivulla on yli 23 000 tykkääjää, ja runoista on tullut Lindille ammatti.

– Kaikki tapahtui tosi nopeasti ja itsestään. Silloin tajusin, että hetkinen, ihmiset voisivat oikeasti haluta tällaisia runoja. Markkinointiin olen käyttänyt ehkä parikymmentä euroa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .