Suuret ikäluokat hoitivat itselleen muhkeat työeläkkeet – nuoret maksavat, mutta kuinka kauan?

Toimittaja Jari Hanskan mielestä sukupolvet ovat eriarvoisessa asemassa.

Toimittaja, kirjailija ja käsikirjoittaja Jari Hanska on viime aikoina perehtynyt eläkejärjestelmään. Hänen mielestään on väärin, ettei nykyisistä työeläkkeistä leikata, kun kaikesta muustakin leikataan.

Sukupolvet on Hanskan mielestä eriarvoisessa asemassa. Suuret ikäluokat ovat luoneet itselleen työeläkelait, jotka takaavat heille anteliaat eläkkeet.

– Anteliaat siinä mielessä, että he ovat maksaneet työeläkkeistään etukäteen vain pienen osan. Nuoremmat maksavat paljon enemmän työeläkemaksuja mutta saavat niille tulevaisuudessa vähemmän vastinetta, Hanska sanoo.

Yhteiskuntarauhan vuoksi pitäisikin leikata myös nykyisiä työeläkkeitä, Hanska painottaa. Sen sijaan kansaneläkkeiden tasoa pitäisi nostaa, jos eläkkeitä halutaan parantaa.

– Veikkaan, että tämän vuoden alussa voimaan tullut eläkeuudistus ei ole kauan voimassa. Kun työeläkemaksut eivät riitä nykyisten eläkkeitten aksuun ja rahastot tuottavat huonosti, poliittiset paineet paketin avaamiseen kasvavat.

Hanska on kirjoittanut eläkejärjestelmästä toimittaja Teemu Muhosen kanssa Eläketurma-kirjan, joka ilmestyi viime syksynä.

– Aihe on hankala, sillä meillä on myös paljon pienituloisisa eläkeläisiä. Mutta kasvava joukko saa erittäin hyviä eläkkeitä. Toissa vuonna jo satatuhatta suomalaista nosi yli 3 000 euron eläkettä. Lähihoitaja siis tienaa vähemmän kuin moni eläkeläinen.

Hanskan mielestä nykyinen eläkejärjestelmä on tärkeä syy kestävyysvajeelle ja rahapulalle.

Julkisten menojen kasvusta kolmasosa johtuu eläkkeistä. Kymmenen viime vuoden aikana eläkeläisten määrä on kasvanut kymmenellä prosentilla, mutta eläkemenot ovat puolitoistakertaistuneet. Eläkkeisiin menee nyt 29 miljardia euroa vuodessa – ja rahat kerätään lähes kokonaan työssäkäyvien eläkemaksuilla.

– 1980-luvulla puhuttiin vielä uhkaavasta eläkepommista, mutta sitten termi unohtui. Pommista ei kuitenkaan tullut suutaria. Alettiin vain puhua kestävyysvajeesta ja laatia leikkauslistoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Sunnuntaisuomalainen

Pauli Hanhiniemelle ei yksi ammatti riitä: Rockmuusikko-säveltäjä-sanoittaja-näyttelijä julkaisi ensimmäisen romaaninsa

Urheilulääkäri Pippa Laukka on heikkona kermaan ja James Bondiin – opiskeluaikana bileet tulivat ennen tenttejä

Kolumni: Sähköpostissa levinneet ketjukirjeet olivat muotia parikymmentä vuotta sitten – nyt ketjuun liittyminen antoi mahdollisuuden tehdä itsestäni moniulotteisesti pellen

Toimittaja Arttu Seppänen luopui aseista ja kävi täydennyspalveluksen: "Viiden päivän aikana opin enemmän kuin puolessa vuodessa armeijassa"

"Minulla on helvetillinen sinkkuangsti" – sarjahalaajan ihmetekoja ihmettelivät toimittajat ja kohuministeri

Rikkaruohonen: Olin mystisen naisen sylissä

Talvet ovat Keski-Suomessa jo niin leutoja, että keinolumi on välttämätöntä talvilajeille: "Vuosi 2014 oli kaikkein huonoin"

Poliitikot kilpailevat verisesti paikoista yhtiöiden hallintoneuvostoissa – vaikka niillä ei todellisuudessa ole juurikaan valtaa

Kolumni: Teinitylytys osuu tarkasti kipupisteisiin

Keksijä Harri Hämäläinen aloitti uransa kahdeksanvuotiaana – ensimmäiseksi hän keksi keinon rikastua

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.