Tätä kappaletta pidetään kaikkien aikojen suomalaishittinä – mutta paljonko sillä on tienattu?

Esimerkiksi suoratoistopalvelu Spotifyssä kappaletta on kuunneltu yli 40 miljoonaa kertaa.

Kun musiikkiteollisuuden asiantuntijoilta kysyy, mikä on kaikkien aikojen suurin suomalainen hitti, vastaus on yleensä sama: sen täytyy olla Daruden Sandstorm. Sitä pidetään kappaleena, joka on tuottanut eniten rahaa levymyyntinä, radiosoittona ja erilaisina lisensointimaksuina.

– Se on isoin globaali hitti, mitä Suomesta on tullut. Se on päätynyt lukemattomille kokoelmille, ja sitä streamataan (suoratoistetaan digitaalisesti) ja soitetaan urheilutapahtumissa edelleen, Tommi Kyyrä Musiikkituottajat – IFPI Finland ry:stä perustelee veikkaustaan.

Teknokappale Sandstorm julkaistiin ensin Pohjoismaissa ja lisensoitiin myöhemmin Isoon-Britanniaan. Sitä kautta aukesi tie muun muassa Yhdysvaltojen ja Australian markkinoille. Singlen on kerrottu myyneen yli kolme miljoonaa kappaletta. Suomessa se myi platinaa eli yli 10 000 kappaletta.

Kappaletta on kuunneltu suoratoistopalvelu Spotifyssä yli 40 miljoonaa kertaa, mikä kertoo, että sen suosio ei ole 17 vuoden jälkeenkään hiipunut. Sandstorm julkaistiin Suomessa 1999.

Mutta paljonko tällainen suosio tuottaa rahaa? Kun puhutaan kappaleen kokonaistuotoista, kyse on nimenomaan veikkauksesta. Suomessa ei tilastoida edes sitä, montako kappaletta yksittäistä julkaisua myydään koko maailmassa, saati julkaisun euromääräisiä kokonaistuottoja. Esimerkiksi IFPI kokoaa tiedot ainoastaan kotimaan levymyynnistä.

Tiedot yksittäisten julkaisujen menestyksestä jäävät artistien ja levy-yhtiöiden taakse. Ne ovat liikesalaisuuksia ja henkilökohtaisia tuloja, joista ei mielellään kerrota julkisuuteen.

Darude eli Ville Virtanen, 40, ei suostu paljastamaan mitään tarkkoja lukuja Sandstormin menestyksestä. Virtanen elättää itsensä yksityisyrittäjänä, joka laskuttaa keikat, musiikkituotannot ja esimerkiksi Sandstormista saatavat lisenssimaksut oman yhtiönsä kautta.

Tilinpäätöstietojen mukaan yrityksen taloudellinen tila on vakaa, mutta miljoonia ei taseissa näy. Liikevaihdoltaan yhtiö luokitellaan mikroyritykseksi.

Virtanen toteaa, ettei yksi hitti tee Suomessa miljonääriä. Keikkamyyjät, levy-yhtiöt ja managerit ottavat osansa artistin tuloista.

– Olen elättänyt itseni musatuloilla viimeiset 16–17 vuotta, maksanut itselleni asunnon Turun keskustassa ja rakentanut studion. Ei tässä leveästi eletä, mutta homma toimii ihan hyvin, hän kertoo Sunnuntaisuomalaiselle.

Virtanen kertoo esittävänsä Sandstormia edelleen ainakin 95 keikalla sadasta. Darudelta on tullut neljä studioalbumia ja kymmeniä single- ja remix-julkaisuja, mutta toista Sandstormin veroista hittiä ei ole syntynyt.

– Jos jengi minut jostain tuntee, niin siitä biisistä. Joskus se kismitti muttei enää. Se on kuitenkin kappale, jonka ansiosta pääsin maailmalle ja sain nimeä, Virtanen sanoo.

Tekijänoikeusjärjestö Teoston tutkimuspäällikkö Ano Sirppiniemi ja IFPI:n Kyyrä näkisivät mielellään enemmän tietoa musiikkijulkaisujen tuotoista tai edes myydyistä kappalemääristä. He uskovat, että tieto kiinnostaisi niin mediaa kuin ostavaa yleisöäkin.

– Järjestöt, kuten Teosto tai IFPI, näkevät vain osan koko kuviosta, koska tuotto kertyy niin monesta paikasta. Olisi kiinnostavaa saada vertailutietoa siitä, mitkä julkaisut ovat tienanneet eniten, Sirppiniemi sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Sunnuntaisuomalainen

Koronamaskihuijauksista mustan pörssin kauppaan – Rikollisten kekseliäisyys on ennenkin kukkinut kriisiaikoina

Kolumni: Vietettiin perinteisin menoin

"Nepalissa naisen on vain kestettävä" – Manisha Hamal, 30, tutkii Suomessa kiusaamista ja seksuaalista häirintää ja maksaa elämisensä siivoustyöllä

"Haluan, että leipomukseni maistuvat parhailta ikinä", sanoo laukaalainen Katja Leppänen – Koronakriisi sai kotileipurit villeiksi, ja tässä on syy

Opettajaksi pääsemisen kriteerinä "ruumiillinen sopusuhtaisuus" – Jyväskylässä järjestettiin pääsykokeita jo vuonna 1863

"Tämä voisi olla paikka, missä viinaa on keitetty" – Jättiläisten temppelin löytäjä etsi pirunkuoppaa ja löysi makkaratikun

Itä-Karjalan vankileireistä tehdään Venäjällä politiikkaa tosiasioista piittaamatta – Mutta eivät suomalaisetkaan näe koko kuvaa, sanoo tutkija

Kolumni: Koirat söivät sammalsyöjät, linnut popsivat mansikat, eivätkä tomaattini kelpaa kenellekään – kadehdin teitä pihaihmiset

"Ympäristö piti varmaan hulluna, mutta itse olin salaa onnellinen" – Anette Huila, 47, sairastui ensin vakavasti ja sai sitten potkut, mutta nyt hän on lähempänä unelmaelämäänsä kuin koskaan

Kolumni: Vanha normaali, uusi normaali vai oma maali?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.