Taideasiantuntija sai kipinän James Bondista ja Aku Ankasta

Taidemarkkinoiden asiantuntija, tietokirjailija Pauliina Laitinen-Littorin, 45, todistaa, että oma uravalinta voi löytyä yllättävästä paikasta.

Hän opiskeli 90-luvulla Turussa latinaa ja klassista arkeologiaa ja pohti tieteenalan vaihtoa ennen väitöstutkimuksen aloittamista. Hän kertoo kuunnelleensa professorinsa neuvoa, jonka mukaan ei pidä keskittyä vain tieteellisiin julkaisuihin ja korkeataiteeseen vaan lukea ja katsoa kaikkea, mikä kiinnostaa.

Laitinen-Littorin lukikin kaikkea mahdollista mainoslehdistä Aku Ankan taskukirjoihin, kunnes löysi etsimänsä James Bond -elokuvasta Octopussy. Aikuisten satu salaisesta agentista, joka paljastaa taideväärennöksillä toimintansa rahoittavan rikollisjärjestön, sai nuoren opiskelijanaisen kehon kihelmöimään.

– Tajusin, että siinä se on: taidekauppaa ja -väärennöksiä, keräilyä, kulttuurihistoriaa. Kokosin ajatukset yhteen ja päätin, että näissä kehyksissä teen työurani.

Laitinen-Littorin korostaa, kuinka tärkeää on löytää oma juttunsa. Vain silloin voi olla motivoitunut ja hyvä työssään. Hän päätti tehdä väitöstyönsä kulttuurihistoriasta aiheenaan taidemarkkinat, ja pian työn valmistuttua hänet vei mennessään ura taideasiantuntijana ja tv-juontajana kuvataideohjelmissa.

Laitinen-Littorinin haastattelu julkaistaan tänään Sunnuntaisuomalaisessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.