Näin rähmällään ollut maa kohteli totuudenpuhujaa suomettumisen aikaan: tappouhkauksia, välttelyä, sensurointia...

Emeritusprofessori Tauno Tiusasen asiantuntemusta alettiin arvostaa Suomessa vasta 1990-luvulla. Suomettumisaikoina hän joutui kokemaan kovia.

Ihmiset väistelivät kadun toiselle puolelle, tuli tappouhkauksia. Tiusasesta tehtyjä haastatteluja jätettiin julkaisematta. Jotkut poliitikot ilmoittivat suoraan, että Tiusasen pitäisi lähteä Suomesta.

Hän lähtikin, useaan otteeseen. Töitä riitti Saksassa, Sveitsissä, Itävallassa ja Skotlannissa, jossa hän oli taloustieteen professorina ja Venäjän sekä Itä-Euroopan instituutin johtajana.

Vaikka Tiusanen kylmän sodan aikana oli monille epähenkilö, hän sai vähitellen myös kuuntelijoita.

– Minua alettiin kutsua idänkaupan seminaareihin luennoimaan, mutta niistä ei juuri hiiskuttu muualle. 1980-luvun lopulla presidentti Mauno Koivisto pyysi minut itää arvioivaan taustaryhmäänsä. Olin siinä ainoa jäsen virkakunnan ulkopuolelta.

Tiusasen kannoilla ehti kylmän sodan aikana liikkua kolme "kotiryssää". Näitä neuvostoliittolaisia yhteyshenkilöitä, usein diplomaatteja, oli hyvin monilla suomalaisilla poliitikoilla ja vaikuttajilla.

– Heistä ensimmäinen oli aatteen mies, toinen maltillisempi ja kolmas kovan luokan ammattilainen. En kokenut heitä uhkaavina, painostukseen kuului yleensä neuvoja ja röyhkeitä sensurointiyrityksiä. Tappouhkaukset tulivat suomalaisilta, joita voi nimittää Leninin termein hyödyllisiksi idiooteiksi.

Pahimman kulttuurisokin Tiusanen koki, kun oli palaamassa Suomeen muuttokuorman kera vuonna 1975.

– Olin ollut kymmenen vuotta ulkomailla, ja täällä oli alettu puhua Neuvostoliitosta edistyksellisenä ihmiskunnan pelastajana. Suomettuminen iski myös minuun: Olin menossa töihin Etlaan, mutta johtaja vaihtui ja uusi ilmoitti, ettei työtä ollutkaan. Perustin sitten oman konsulttitoimiston.

Suomettumisilmiö kannattaisi Tiusasen mielestä käydä vielä systemaattisesti läpi. Aiheessa olisi nuorille tutkijoille töitä.

Tämän päivän Venäjän talous ei professorin mukaan ole niin huonossa kunnossa kuin usein lännessä arvellaan.

– Vaikka öljyn ja metallien hinnat ovat laskeneet, maan vaihtotase on reilusti ylijäämäinen. Kun vähitellen lähtevät nousuun, Venäjällä on hyvät edellytykset jatkaa Euraasian unionin ajamista. Euraasian suurvallan luominen on Venäjän pitkäaikainen haave. Jäseniä se houkuttelee myös EU:sta.

Venäjän pyrkimyksiä edistäisi heikko EU, joka kamppailee pakolaistulvan kanssa.

– Venäjä varmasti tukee EU-maiden nationalistisia liikkeitä. Brittien ero unionista olisi tietysti Venäjälle mieluista. Hajota ja hallitse -politiikalla on pitkät perinteet Moskovassa.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lue lisää Sunnuntaisuomalaisesta.