Tekoäly muuttaa kaiken – "Kun jääkaappi ja kahvinkeitin alkavat keskustella, syntyy lisäarvoa"

Vaativatko vakuutusyhtiöt pian elimistön jatkuvaa tarkkailua?

Ajattele tavallisen arkipäivän aikana rutiininomaisesti käyttämääsi teknologiaa.

Herätessä valot päälle, kahvinkeitin porisemaan, kenties vilkaisu jääkaappiin. Seuraavaksi autolla töihin ja takaisin. Illalla juoksulenkki sykemittarin kanssa. Koko ajan mukana kulkee älypuhelin.

Kuvittele sitten, että kaikki käyttämäsi teknologia olisi huippuälykästä. Juuri sinun elämääsi varten säädettyä ja hyvinvointiasi vaalivaa:

Makuuhuoneen valot syttyvät, kun se on palauttavan yöunen kannalta optimaalista, valon kirkkaus on juuri sopiva. Sisälämpötila nousee viileän yön jälkeen, jotta sängystä on miellyttävä nousta ylös. Kahvinkeitin napsahtaa päälle, kun lähestyt keittiötä. Älyranneke ilmoittaa terveellisen aamupalan sisällön ja pyytää tekemään kevyen aamujumpan. Jääkaappi järjestää tarvittavat tuotteet etualalle ja muistuttaa, että kaupasta tarvitaan lisää maitoa.

Tämä on todellisuutta ennen kuin arvaatkaan, sanoo ruotsalainen tekoälyasiantuntija Fredrik Ring.

– Kaikki teknologia ympärillämme muuttuu älykkääksi. Sitä ei ehkä huomaa, mutta muutos on käynnissä koko ajan, Ring sanoo.

Ring toimii johtajana it-yritys Tiedon datayksikössä. Hän muistelee tapaamistaan elektroniikkajätti Philipsin johtajien kanssa. He kertoivat jo joitakin vuosia sitten, että yritys ei pyri kilpailemaan niinkään tuotteilla, vaan tuotteiden yhdistämisellä toisiinsa.

– Silloin, kun jääkaappi ja kahvinkeitin alkavat keskustella, syntyy lisäarvoa.

Jatkuvaa mittaamista?

Ring uskoo tekoälyn mullistavan muun muassa ihmisten hyvinvoinnin. Sen avulla kansalaiset saadaan paljon kokonaisvaltaisemman syynäämisen ja analysoinnin kohteeksi kuin nykyisillä sykemittareilla. Stressitaso, syöminen, liikunta, uni, hengitys, verenpaine, ihon kosteus – kaikkea pystytään mittaamaan ympäri vuorokauden. Kun tekoälyyn liitetään vielä tiedot käyttäjän DNA:sta, se voi kertoa kattavasti, mikä ihmisen elimistölle olisi parasta. Milloin syödä, milloin lenkkeillä, milloin levätä ja niin edelleen.

Ajatus voi tuntua ahdistavalta. Moniko todella haluaisi mitata itseään joka hetki ja ottaa tekoälyltä kuntoilukäskyjä vastaan? Saattaa kuitenkin olla, että kieltäytyminen käy kalliiksi. Jos tekoäly kerran tietää, kuinka ihminen pysyy hyvinvoivana, miksi vakuutusyhtiöt eivät hyödyntäisi tätä dataa?

– On riskinä, että esimerkiksi henkivakuutukset ovat kalliimpia niille, jotka eivät anna tekoälyn tarkkailla heidän terveydentilaansa. Minusta se on pelottava skenaario – mutta hyvinkin mahdollinen, Ring pohtii.

Puolet työpaikoista vaarassa

Lisäksi tekoäly muuttaa työelämän rakenteita. On ammatteja, joissa tekoäly on tehokkaampi kuin ihminen voi koskaan olla. Pankkiiri, sijoitusneuvoja, vakuutustarkastaja – suuren tietomäärän nopeassa käsittelyssä ja mekaanisessa päätöksenteossa tekoäly on ylivertainen.

Lisäksi keskustelevat chatbotit korvaavat parhaillaan asiakaspalvelijoita ympäri maailman. Chatbotit pystyvät vastaamaan yksinkertaisiin kysymyksiin ja ohjaamaan asiakkaat tarvittaessa oikean ihmisen luokse.

– Erään tutkimuksen mukaan 50 prosenttia amerikkalaisten työpaikoista on tekoälyn takia vaarassa, Ring kertoo.

Uhanalaisten ammattien kirjo on monipuolistunut. Tekoäly on korvannut Yhdysvalloissa muun muassa nuorempia lakimiehiä ja sitä on käytetty oikeudessa tuomareiden apuvälineenä. Kun epäillyn rikoshistoriasta ja elämäntilanteesta syötetään dataa tekoälylle, se ennustaa rikoksen uusimisen todennäköisyyden.

– Tutkimusten mukaan tekoäly on reilumpi tuomari kuin ihminen. Se ei esimerkiksi ole rasistinen, Ring sanoo.

Työelämän kokonaismuutosta on kuitenkin mahdoton ennustaa. Britanniassa julkaistiin tänä vuonna tutkimus, jonka mukaan tekoäly vei 800 000 vanhaa työpaikkaa mutta loi samaan aikaan kolme miljoonaa uutta. Koska tekoäly oppii tuntemaan kuluttajat kokonaisvaltaisesti, se auttaa luomaan uutta liiketoimintaa: tuotteita, kokemuksia ja elämyksiä, joita ihmiset eivät kenties tienneet edes olevan olemassa.

– Yhteiskunta selviää muutoksesta, mutta joillekin yksilöille se on liian nopeaa. He eivät ehdi kouluttautua uusiin ammatteihin, Ring sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tutkija: Seksirobotit muuttavat todellisuutta – etiikasta puhuttava ajoissa

Kone näkee ihmisen salaiset tunteet – toistaiseksi vain tutkijankammiossa