Todellisia tuntemattomia sotilaita olivat maahanmuuttajat

Suomessa asui toisen maailmansodan aikaan lähteestä riippuen 7 000–14 000 ulkomaalaista. Enemmistö heistä oli Neuvostoliiton tai Baltian maiden kansalaisia.

Heidän osallisuutensa Suomen sodissa on jäänyt tutkimuksessa vähälle huomiolle, sanoo Suomen maahanmuuton historiaan perehtynyt Antero Leitzinger. Hän on valtiotieteiden tohtori ja Maahanmuuttoviraston tutkija.

– Maahanmuuttajia on ollut Suomessa kauan, ja heidän merkityksensä kaikilla aloilla on suurempi kuin ajatellaan. Tämä koskee myös sotaa, Leitzinger sanoo.

Leitzingerin mukaan Suomen itsenäisyyden puolesta taisteli ja kaatui enemmän ulkomaalaisia kuin on tiedetty. Hänen mukaansa Suomessa vakituisesti asuneiden ulkomaalaisten sotilaiden kansallisuuksia kirjattiin alun perin väärin sotilaista laadittuihin kantakortteihin. Heidät siis merkittiin suomalaisiksi.

Etenkin neuvostoliittolaisia ja virolaisia kaatui Suomen riveissä enemmän kuin viralliset tiedot kertovat, Leitzinger on selvittänyt.

Sodan jälkeen asiasta vaiettiin rangaistuksen pelossa, Leitzinger sanoo.

– Ruotsalaisista vapaaehtoisista kyllä puhuttiin mutta neuvostoliittolaisista ei. Heitä uhkasi palautus rajan taakse. Liikkui huhuja, että sotaan osallistuneet poimitaan Viipurissa junasta ja teloitetaan tai lähetetään Siperiaan.

Kansallisarkiston sotasurmatietokannan mukaan Suomen sodissa 1939–1945 kuoli 367 ulkomaiden kansalaista tai kansallisuudeltaan tuntematonta. Heitä oli yhdeksästä eri kansallisuudesta.

– Lista on puutteellinen. Todennäköisesti kaatuneita ulkomaalaisia on ollut 500–600, Leitzinger arvioi.

Omassa selvityksessään hän on päätynyt tähän mennessä 441 nimeen. Valtaosa heistä lähti sotaan vapaaehtoisesti, sillä sota-aikaan asevelvollisuus koski pääsääntöisesti vain suomalaisia.

– Yksittäisiä asevelvollisiksi julistamisia tunnetaan, mutta vaikuttaa siltä, että nekin olisi tehty omasta pyynnöstä päästä vapaaehtoisena armeijaan.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .