Tolkun ihminen hyväksyy vihapuheen ja väkivallan

Ei ole kahta ääripäätä, kirjoittaa Frank Martela.

Alkuvuodesta tasavallan presidentti Sauli Niinistö nosti vahvasti esille kirjailija Jyri Paretskoin ajatuksen, jonka mukaan maahanmuuttokeskustelun kahden ääripään välissä on tolkun ihmisiä. Toisessa ääripäässä ovat väkivaltaan valmiit äärioikeistolaiset, jotka ovat syyllistyneet esimerkiksi rasistiseen solvaamiseen, tappouhkauksiin, puukotuksiin ja pahoinpitelyihin.

Mutta ei ole mielekästä Paretskoin tavoin väittää, että maahanmuuton puolustajat, jotka ”eivät oikeamielisyytensä puuskassa suostu kuuntelemaan muita”, olisi järjestäytyneeseen väkivaltaan verrattavissa oleva toinen ääripää.

Ei ole kahta ääripäätä. On tolkun ihmiset ja yksi ainoa ääripää: rikolliset.

Väkivalta, uhkailu, solvaaminen ja tappaminen ovat aina väärin, oli tekijänä sitten otanmäkeläinen turvapaikanhakija tai helsinkiläinen taparikollinen.

Valheellisen tasapainon hakemisen sijasta tarvitaan selkeä rajanveto kriittisyyden ja vihapuheen välille. Maahanmuuttoa saa kritisoida, maahanmuuttajien tekemät rikokset saa tuomita, maahanmuuttajien mahdollisia terrorismiyhteyksiä saa tutkia. Näistä voi olla eri mieltä, mutta demokraattinen yhteiskunta edellyttää, että eri mielipiteistä voidaan keskustella sivistyneesti.

Esimerkiksi Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen on kuluvana vuonna yllättänyt positiivisesti tuomitessaan Soldiers of Odinin rasistisena ja epäisänmaallisena järjestönä, vastustamalla vihapuhetta ja julistautumalla maahanmuuttokriittiseksi antirasistiksi, joka on ”monivärisen Suomen puolesta.”

Tästä voisi ottaa oppia myös perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini. Katolisen Soinin suurin synti viimeisellä tuomiolla saattaa olla se, että hän on katsonut sormien välistä tai ohittanut kepeällä moitteella liian monta ylilyöntiä puolueensa sisällä ja näin passiivisuudellaan antanut niille hiljaisen hyväksyntänsä.

Naapurissa ruotsidemokraattien puheenjohtaja puhuu nollatoleranssista rasismia vastaan ja on tiukalla kädellä hyllyttänyt puolueesta kaikki ylilyönteihin syyllistyneet.

Suomessa on aika tehdä selkeä linjanveto. Meidän on kansalaisina ja demokraattisen yhteiskunnan puolustajina tuomittava kaikki vihapuhe, väkivalta ja sillä uhkailu. Poliisin on aktiivisesti puututtava netissä rehottavaan vihapuheeseen.

Erityinen vastuu on poliitikoilla. Juha Sipilän on pääministerinä sovittava Soinin kanssa rajoista, joita hallituspuolueiden edustajat eivät saa ylittää ilman vakavia sanktioita.

Jos hän ei näin tee, on pääministerimme osavastuussa siitä, että vihapuhe saa painoarvoa siitä, että hallituspuolueen edustaja esittää sen.

Kolumnisti pyrki filosofiksi mutta päätyi hyvän elämän tutkijaksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.