Tuppeen nyljetty eläin vaihtui kissa- ja koirarepuiksi

Erityisesti koulunkäyntiin tarkoitettu reppu syntyi sotien jälkeen, eikä sen asemaa näytä uhkaavaan koulutyön muutoskaan.

Koulureppu on muuttunut viime vuosina yksinkertaisesta selästä kannettavasta pussista monimutkaiseksi kokonaisuudeksi. Kun repussa aiemmin kannettiin kirjoja ja paperia, nyt repussa kulkevat omissa osastoissaan niin elektroniikka, paperit kuin tuuletusta tarvitsevat urheilutekstiilit.

Monipuolisuus on juuri se tekijä, joka perustelee repun selviämistä koululaisen vakiovarusteena pitkälle tulevaisuuteen.

Opetushallituksen opetusneuvoksen Minna Harmasen mukaan täysin kirjatonta ja paperitonta koulua ei ole näköpiirissä. Eikä reppua pelkkien kirjojen ja papereiden takia koulussa kannetakaan: repussa kulkevat myös harrastusvälineet ja esimerkiksi juomapullot ja eväät.

Syntyhetki hämärän peitossa

Reppu on kätevä, ja siksi se myös selviää. Koulureppu tuntuu kuuluvan koululaisen selkään itsestään selvästi.

Koulurepun historia alkaa Suomessa sotien jälkeisestä ajasta, Helsingin yliopistosta eläkkeellä oleva kansatieteen dosentti Teppo Korhonen pohtii.

Koulurepusta ei ole tutkimusta, joten varmaksi syntyhetkeä ei voi sanoa. Todennäköisesti koulureppu on syntynyt kaupungeissa, maalla reppu on ollut arkinen käyttöesine.

Koulumatkalla on voitu käyttää esimerkiksi Aleksis Kiven Seitsemästä veljeksestä tuttua haarapussia. Se on tuppeen nyljetty eläimen nahka, jonka päälle eläimen pää on jätetty läpäksi.

Haarapussi piti jonkin verran vettä, ja samalla tavalla kirjojen suojaaminen vedeltä on auttanut koulurepunkin syntymistä. Korhosen mukaan on todennäköistä, että kyllästettyjen kankaiden tulo markkinoille sotien välillä edesauttoi koulurepun syntymistä.

Reppu kuuluu identiteettiin

Sittemmin koulurepusta on tullut koululaisen pukeutumisen osa ja identiteetin ilmentämisen väline.

Suurten kauppaketjujen mukaan pienille koululaisille myydään kissa- ja koira-aiheisia reppuja, perinteisiä formuloita ja Disneyn Frozen-hahmojen kaltaisia lisensoituja tuotteita. Pelimaailmakin on tullut reppujen kuvastoon.

Teini-ikäisille puolestaan urheilumerkit ja merkkien tunnuskuosit käyvät kaupaksi.

Hyvin kauppa käykin: Suomessa myydään vuodessa kaikkiaan puolimiljoonaa reppua.

Uusimmat

Sunnuntaisuomalainen

Kolumni: Sain perinnöksi loppumattoman laihiksen

"Liikennerikoksia, jonkin verran raiskauksia ja niin paljon pahoinpitelyjä, että niitä on turha edes yrittää laskea" – Tyypillinen suomalainen rikos on suunnittelematonta sähläämistä

Kolumni: Puhelin ei ole enää puhelin vaan jotain kellokortin ja esimiehen väliltä

"Mietin joskus, minkälaisissa kodeissa nämä ihmiset elävät" – Myyjä X kertoo, ketkä ovat kauppojen kauhuasiakkaita

Tutkija: Game of Thronesin sotilasjohtaminen on täysin kelvotonta – "On äärimmäisen hölmöä panna katapultit puolustettavan linnan muurin ulkopuolelle"

Anna-Saara Tikka ja neljä muuta maanviljelijää yhdistivät voimansa – nyt heillä on 200 lehmän osakeyhtiö, jonka liikevaihto on lähes miljoona euroa

Kolumni: Hoitolaitoskohu toi äidin laitokseen lisää käsipareja

Kolumni: "Saan viikoittain sähköposteja, joissa minulta pyydetään työtä, joka pitäisi tehdä ilmaiseksi"

Annikin, 96, ja monen muun ikäihmisen päivät menevät jonottamiseen – "Jos tulee pankkiin vasta kymmeneltä, joutuu jonottamaan tunnin"

Rakkaus ylittää puoluerajat, toteaa ex-ministeri Annika Saarikko – jolla on asiasta omakohtaista kokemusta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.