Tutkija: Seksirobotit muuttavat todellisuutta – etiikasta puhuttava ajoissa

Robotit käyttävät valtaa ja tekevät valintoja elämästä ja kuolemasta. Siksi niiden ohjelmointiin on voitava vaikuttaa, tutkija sanoo.

Roboteille annetaan jo nyt tehtäviä, joihin liittyy eettisiä ongelmia. Ongelmiin pitäisi tarttua nykyistä laajemmalla keskustelulla ja yhteisten pelisääntöjen luomisella, tutkijatohtori Michael Laakasuo Helsingin yliopistosta sanoo.

Laakasuo tutkii älykkäisiin laitteisiin liittyvää moraalia.

Esimerkkeinä teknologian kehittymiseen liittyvistä ongelmista ovat esimerkiksi hoitorobotit. Onko hoitorobottien antama pakkolääkintä hyväksyttävää verrattuna ihmisten antamaan?

Entä miten seksirobotit muuttavat ihmisten suhtautumista toisiinsa? Millaisia eettisiä ongelmia liittyy yhä todenmukaisemmaksi käyvään virtuaalitodellisuuteen ja pelimaailmaan?

Maailmalla yleistyneet vartijarobotit ovat Laakasuon mukaan yksi esimerkki siitä, miksi eettisen ohjeistuksen pitäisi olla avointa. Robotti käyttää valtaa, joka vaikuttaa ihmisten käyttäytymiseen.

Samalla tavalla on suhtauduttava robottiautoihin, jotka on ohjelmoitava tekemään matkustajien ja sivullisten elämää ja kuolemaa valintoja onnettomuustilanteissa.

Laakasuon mukaan ainoa ratkaisu ongelmiin on päättää mahdollisimman laajasti, avoimesti ja yhdenmukaisesti siitä, millä tavalla robotit ohjelmoidaan tekemään valintoja. Jos virheitä tulee, on lainsäädäntöön sisällytettävä demokraattinen mahdollisuus muuttaa ohjelmointia.

– On kysyttävä, kuka tuottaa robotin koodin ja onko se kansalaisten tarkastettavissa, Laakasuo sanoo.

Laakasuo muistuttaa osan tekoälytutkijoista varoitelleen jo teknototalitarismista: kaikkien robotteja kehittävien tavoitteena ei välttämättä ole tasa-arvoinen ja kaikkien ihmisten arvon tunnustava yhteiskunta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.