Tutkijalta piikki irtopisteitä kerääville poliitikoille: Toivottavasti veroparatiisit kiinnostavat vielä kohun jälkeen

Panaman papereiksi nimetyn tietovuodon todelliset vaikutukset ovat vielä hämärän peitossa.

Yhdestä asiasta veroparatiiseihin erikoistuneet tutkijat ovat varmoja: paratiisien käyttö vähenee. Vuoto osoitti, että isollakaan rahalla ei enää voi ostaa omaisuudelleen takuuvarmaa piiloa. Valtioiden salaisuuslait on murrettavissa yksittäisten ihmisten toimesta.

– Parilla näppäimen painalluksella saa parhaimmillaan 11,5 miljoonaa dokumenttia liikkeelle, väitöskirjatutkija Matti Ylönen muistuttaa.

Valtiot ovat puuttuneet viimeisen kymmenen vuoden ajan jatkuvasti tiukemmin verovälttelyyn. Esimerkiksi EU:ssa valmistellaan veronkiertoon puuttuvaa pakettia ja siihen liittyvää veronkiertodirektiiviä, joiden etenemistä tietovuoto varmasti vauhdittaa. OECD on puolestaan käynnistänyt hankkeen automaattisesta verotietojenvaihdosta, johon on sitoutunut tällä hetkellä 96 maata.

Toisaalta kaikkia verovälttelyyn liittyviä porsaanreikiä ei saada koskaan tukittua.

– Järjestelmä on sellainen, että ihmisten ja yritysten on jatkossakin tehtävä valintoja. Ollaanko vastuullisia vai yritetäänkö vältellä verotusta, Finn­watchin verokysymyksistä vastaavan tutkijan Lauri Finér sanoo.

Näiden valintojen seuraaminen on median sekä viime aikoina innokkaasti irtopisteitä keränneiden poliitikkojen tehtävä. Väitöskirjaansa amerikkalaisessa Yalen yliopistossa tekevä Ylönen heittääkin pallon heidän suuntaansa.

– EU:ssa on menossa monta tärkeää lakialoitetta verovälttelyn kuriin saamiseksi, eikä Suomi ole ollut mitenkään edistyksellinen näissä asioissa. Toivottavasti asiat jaksavat kiinnostaa vielä kohun jälkeenkin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.