Unohtumaton vaalislogan: "Velton kansan luonnollinen valinta"

Pertti "Veltto" Virtanen ja Sulo Aittoniemi toivat väriä vuoden 1994 presidentinvaaleihin. Molempien menestys jäi kuitenkin vaatimattomaksi.

Vaikka Suomen presidentinvaaleja on aina leimannut tietty arvokkuus ja hartaus, löytyy historiasta myös värikkäitä vaiheita ja ehdokkaita.

Tammikuun 1994 vaalit olivat tässä suhteessa kiinnostavimmat. Ehdokkaita oli 11 ja heidän joukossaan löytyivät Sulo Aittoniemi sekä Pertti "Veltto" Virtanen. Jo tämä kaksikko takasi sen, että pöhinää riitti.

Virtanen oli valitsijayhdistyksen ehdokas, joka kyseenalaisti presidentinvaalien vakavuuden. Psykologi, rock-muusikko ja Suomen kumparelaskumaajoukkueen henkinen valmentaja kampanjoi ikimuistoisella vaalisloganilla: "Velton kansan luonnollinen valinta".

Menestys ei ollut kummoinen. Virtanen keräsi suorassa kansanvaalissa kolme prosenttia äänistä ja selviytyi ehdokkaiden kisassa sijaluvulle seitsemän. Nostetta poliittiselle uralle kyllä tuli. Vuoden 1995 eduskuntavaaleissa "Veltto" valittiin eduskuntaan Ekologisen puolueen edustajana.

Suomen Maaseudun Puolueen Sulo Aittoniemelle kävi huonommin. Hän sai vain prosentin ääniosuuden vaaleissa, jotka voitti Martti Ahtisaari. Aittoniemi oli rikosylikomisario ja huuliharpun soittaja, jonka poliittinen ura oli värikäs. Kansanedustajana "Suti" ehdotti muun muassa bordellien laillistamista, somalialaisten palauttamista kotimaahansa ja Ahvenanmaan itsenäistymistä omaksi valtiokseen.

Presidentinvaaliehdokkaiden joukossa on ollut paljon muitakin mielenkiintoisia henkilöitä. Merkittävä asia oli esimerkiksi Helvi Sipilän ehdokkuus 1982. YK:n apulaispääsihteerinäkin työskennellyt Sipilä oli kaikkien aikojen ensimmäinen naisehdokas.

Tammikuun 2018 presidentinvaaleissa on toistaiseksi seitsemän ehdokasta: istuva presidentti Sauli Niinistö on saanut haastajikseen Tuula Haataisen, Laura Huhtasaaren, Merja Kyllösen, Pekka Haaviston, Nils Torvaldsin ja Matti Vanhasen. Lisäksi Paavo Väyrynen, Petri Hirvimäki ja Ilja Janitskin keräävät 20 000 kannattajakorttia päästäkseen ehdolle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.