Urheilulääkäri: En suosittele kilpafitnessiä kenellekään

Osa rankan kisadieetin aiheuttamista ongelmista näkyy vasta pitkän ajan kuluttua.

Fitnessurheilun suosio on räjähtänyt, ja monesta laji-ihmisestä on tullut valtakunnallinen julkkis. Urheilulääkäri Pippa Laukan mukaan laji on kaikkea muuta kuin vaaraton.

– Lääkärinä en suosittelisi kilpafitnessiä kenellekään. Olisin myös todella pettynyt, jos joku kolmesta tyttärestäni aloittaisi sen, hän sanoo.

Laukasta tuli vuonna 2014 Suomen kuuluisin fitnesskriitikko, kun hän kirjoitti blogissaan bikinifitnessin olevan epäterveellistä ja epäinhimillistä pahoinvointiurheilua.

Laukka vakuuttaa olevansa samaa mieltä kuin kaksi vuotta sitten. Jos näkökulma on muuttunut, se on entistäkin fitnesskriittisempi.

Lääkärin mukaan kisadieetti on elimistölle haitallinen suoritus. Jos kehon rasvamäärä laskee alle biologisen tasapainon, seuraa vaikeuksia: hormonitoiminnan ja aineenvaihdunnan ongelmia, väsymystä, ärtyneisyyttä, heikotusta, palautumisongelmia, kuukautisten poisjäämistä, vatsavaivoja ja kilpirauhasen toiminnan häiriöitä...

– Osa ongelmista realisoituu myöhemmin. Moniko nuori harrastaja ajattelee esimerkiksi lapsettomuutta tai vaihdevuosien luukatoa?

Yhdysvalloissa on järjestetty bikinifitnesskisoja myös lapsille, Suomessa nuorimmat kilpailijat ovat 18-vuotiaita. Kansainvälisen lajiliiton IFBB:n kisoissa on lapsifitnessiä seitsemänvuotiaista alkaen.

Lue Sunnuntaisuomalaisesta laaja reportaasi bikinifitnessin harrastajista.

Uusimmat

Sunnuntaisuomalainen

Kolumni: Sain perinnöksi loppumattoman laihiksen

"Liikennerikoksia, jonkin verran raiskauksia ja niin paljon pahoinpitelyjä, että niitä on turha edes yrittää laskea" – Tyypillinen suomalainen rikos on suunnittelematonta sähläämistä

Kolumni: Puhelin ei ole enää puhelin vaan jotain kellokortin ja esimiehen väliltä

"Mietin joskus, minkälaisissa kodeissa nämä ihmiset elävät" – Myyjä X kertoo, ketkä ovat kauppojen kauhuasiakkaita

Tutkija: Game of Thronesin sotilasjohtaminen on täysin kelvotonta – "On äärimmäisen hölmöä panna katapultit puolustettavan linnan muurin ulkopuolelle"

Anna-Saara Tikka ja neljä muuta maanviljelijää yhdistivät voimansa – nyt heillä on 200 lehmän osakeyhtiö, jonka liikevaihto on lähes miljoona euroa

Kolumni: Hoitolaitoskohu toi äidin laitokseen lisää käsipareja

Kolumni: "Saan viikoittain sähköposteja, joissa minulta pyydetään työtä, joka pitäisi tehdä ilmaiseksi"

Annikin, 96, ja monen muun ikäihmisen päivät menevät jonottamiseen – "Jos tulee pankkiin vasta kymmeneltä, joutuu jonottamaan tunnin"

Rakkaus ylittää puoluerajat, toteaa ex-ministeri Annika Saarikko – jolla on asiasta omakohtaista kokemusta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.