Vertaile lääkärihintoja ennen ajanvarausta: Pari klikkausta voi säästää kymmeniä euroja

Joulukuussa aloittaneessa nettipalvelussa tiedot yli 400 palveluntuottajalta.

Yksityislääkärien hinnat ovat viime vuosina nousseet reippaasti. Lisäksi erikoislääkärien hinnoissa voi olla huomattavia eroja yhden sairaanhoitopiirin sisällä. Esimerkiksi gynekologien keskipalkkiot vaihtelevat paljon, jopa kymmeniä euroja. Suurinta hintojen vaihtelu on alueilla, joissa tarjontaa on paljon.

Suomalaiset käyttävät yksityislääkäreihin satoja miljoonia euroja vuosittain. Miljoonapotista huolimatta kuluttajat ovat tehneet vain vähän hintavertailua. Vertailu on myös usein vaikeaa. Nyt apua saa uusista nettipalveluista.

Viime joulukuussa aloitti Lääkärihinta.fi-sivusto, joka tarjoaa tietoa 81 paikkakunnalta yli 400 palveluntuottajalta. Sivusto kertoo oireen tai sairauden perusteella, kuinka paljon maksettavaa asiakkaalle jää.

– Jos etsii hintavertailua vaikka nilkan nyrjähdykselle, sivuiltamme saa tiedon, jossa on otettu huomioon lääkärin vastaanottomaksun lisäksi röntgenkuvauksen hinta ja toimistomaksu ja näistä vähennetyt kela-korvaukset, toimitusjohtaja Kristian Ahlers kertoo.

Ahlers haluaa yhtiökumppaneidensa kanssa tuoda läpinäkyvyyttä terveyspalveluihin.

– Jos kuluttajilla ei ole hintojen ja laadun vertailuun työkaluja, mitä hyötyä on valinnanvapaudesta? Ahlers pohtii.

Hintatietoja on tämän kuun aikana tulossa myös Hoitopaikanvalinta.fi-sivuille.

Sivuston hintatiedot perustuvat Kelan tilastoihin. Esille tulee yksityisten sairaanhoitopalveluiden keskimääräisiä hintoja palveluntuottajittain ja kunnittain.

– Yleislääkäripalveluissa kilpailu toimii kohtuullisesti ainakin isoissa kaupungeissa. Sen sijaan kilpailu toimii heikosti esimerkiksi lastenlääkäripalveluissa sellaisilla paikkakunnilla, joilla tarjontaa on hyvin vähän, Kelan tutkimusprofessori Hennamari Mikkola kertoo.

Hänen mielestään kuluttajien on vaikeata verrata hintoja terveyspalveluyritysten nettisivujen perusteella, koska kaikilla tiedot eivät ole nähtävillä verkossa.

– Vertailu kuitenkin usein kannattaa. Esimerkiksi magneettikuvauksissa hintaerot voivat olla satoja euroja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.