Viinaralli suuntautuu nyt Latviaan – 24 tölkin olutlava halvimmillaan noin kahdeksan euroa

Virossa kallistunut alkoholi vetää suomalaisia myymälöihin Latvian puolelle.

Suomalaiset ovat perinteisesti matkustaneet halvemman alkoholin perässä Viroon, mutta nyt kiinnostusta herättää myös Latvia.

Viime kesäkuussa uutisoitiin, että Viron alkoholintuottajien ja maahantuojien liiton mukaan maa on menettänyt jo kymmenen prosenttia viinamarkkinoistaan Latvialle. Syynä on Latvian matalampi alkoholiverotus, minkä takia hinnat ovat edullisempia kuin Virossa.

Tallinnalaiset ajavat juomaostoksille vajaan 200 kilometrin päähän Ilkaan, tarkemmin sanottuna rajan toisella puolella olevaan Ainazin kylään. Sinne suuntaa nyt myös suomalaisia.

Sunnuntaisuomalainen kävi raja-alueella ja tapasi liudan suomalaisturisteja.

Latvian puolella rajaa avattiin vuosi sitten Alko 1000 Market -myymälä. Siellä 24 tölkin olutlava maksaa halvimmillaan runsaat kahdeksan euroa.

– Olut maksaa täällä vajaan kympin laatikko, kun Tallinnassa se on 12–13 euroa. Muutaman kaljan takia tänne ei kannata tulla, sanoo ensi kertaa rajalle ostoksille ajanut hämeenlinnalainen Kauko Hänninen.

"Huvi- ja ostosmatka"

Tamperelaiset Anja ja Paavo Nuppunen ja Oili ja Simo Suoranta ovat myöskin ensikertalaisia rajan myymälässä.

– Haluttiin tulla katsomaan, mitä täällä on tarjolla. Vähän seikkailua, he kertovat.

Kahden yön huvi- ja ostosmatkalla oleva seurue oli viettänyt ensin yön Tallinnassa, ja rajakaupan jälkeen suuntana oli Pärnun kylpylähotelli.

Ostoslistalla pariskunnilla oli viinejä, siideriä, lonkeroa ja olutta. Paavo Nuppunen kertoo, ettei ole ostanut olutta Suomesta ainakaan kahteen tai kolmeen vuoteen.

Esimerkiksi tulevan kesän mökkioluet on haettu jo aiemmalla reissulla.

– Kotona on varmaan nytkin kymmenen koppaa. Terveisiä vain Suomen päättäjille.

Vajaan kilometrin päähän rajasta avattiin jouluksi tilava SuperAlkon myymälä. Hyllyjen välissä vaihtoehtoja punnitsevat Virossa rengasmatkalla olevat padasjokelaiset Hannu ja Tuula Hertti ja lahtelaiset Markku ja Ulla-Maija Hannonen.

Hannoset nostavat ostoskärryihinsä konjakkia. Pari pulloa on menossa syntymäpäivälahjoiksi. Hannu Hertti pitää niitä kalliina, mutta toisaalta Viron kaupoissa sama konjakki voi olla vielä kallimpaakin. Viini on hänen mukaansa samoissa hinnoissa kuin Virossa.

– Olen seurannut hintoja muutaman vuoden. Kun verot ovat Suomessa niin korkealla, haen juomani muualta. Jos verot nousevat Virossa, ryhdyn käymään Latviassa.

Eniten tuodaan olutta

Suomalaiset ostavat ulkomailta etenkin mietoja juomia. Viime vuonna eniten tuotiin olutta, arvioiden mukaan 36 miljoonaa litraa. Tuodusta oluesta yli kolme neljäsosaa kannettiin Virosta tai laivan myymälästä.

Arvioiden mukaan tuodusta oluesta 38 prosenttia eli useampi kuin joka kolmas tölkki on valmistettu Suomessa.

Lonkero oli vuonna 2016 toiseksi eniten tuotu alkoholijuoma: sitä tuotiin vajaat 15 miljoonaa litraa. Kolmanneksi eniten tuotiin viiniä. Eniten juomia tuotiin Virosta.

– Ihmiset laskevat tässä taloustilanteessa säästöt tarkkaan. Tullillakin on tiedossa, että alkoholia haetaan nyt jo Latviasta, kun verot Virossa nousevat, tulliylitarkastaja Anna Kallio kertoo.

Viime vuonna maahantuotiin arviolta lähes 82 miljoonaa litraa alkoholia. Suomalainen kärräsi maihin keskimäärin runsaat 14 litraa alkoholituotteita reissua kohden.

Tuontia koskevista tutkimuksista vastaavan TNS-Gallupin mukaan keskimääräinen kertatuonti litroissa on lisääntynyt, sillä panimotuotteita tuodaan aiempaa enemmän ja väkeviä vähemmän.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.