Voiko runolla hurmata miehen, Katriina Ranne?

Katriina Ranne sai Ylen runopalkinnon Kääntäjäkarhun.

Sunnuntaisuomalaisen uutisrunoilija Katriina Ranne, 35, sai tällä viikolla Ylen runopalkinnon Kääntäjäkarhun. Palkinto myönnetään kirjallisesti korkeatasoisesta suomennoksesta. Ranteen suomentama ja toimittama afrikkalaisen runouden antologia Korallia ja suolakiteitä on aiemmin palkittu Villa Karon Pronssipantterilla.

Kertovatko palkinnot siitä, että runout­ta on ruvettu arvostamaan?

Runoja on aina arvostettu. Ehkä se, ettei niitä kustanneta niin paljon kuin muita kirjoja, liittyy enemmänkin talou­teen kuin arvostukseen. Runouden lukeminen on jollain tapaa yksityisempi kokemus, joten runoteoksista ei muodostu helposti samanlaisia myyntimenestyksiä kuin romaaneista.

Runoteoksesi käsittelee afrikkalaista runoutta. Mikä siinä kiehtoo?

Runoudella on Afrikassa usein yhteiskunnallinen rooli, ja esimerkiksi kääntämäni teoksen sadasta kirjailijasta 14 on istunut vankilassa runojensa takia. Runoilla tosiaan on voimaa. Runoja lukemalla voi päästä hyvin lähelle ihmistä, joka elää tai on elänyt kaukana hyvin erilaisessa kulttuurisessa ja historiallisessa ympäristössä.

Miksi halusit opiskella swahilin kieltä?

Aluksi se lähti uteliaisuudesta. Halusin oppia jonkin ei-eurooppalaisen kielen. Mutta swahilin kieli on oikea runouden kieli, se on suomen ohella kauneimpia tuntemiani kieliä. Siinä on paljon sisäsointuja ja alkusointuja, kaikki sanat taipuvat pääsanan mukaan. Se on samalla kuitenkin hyvin looginen kieli.

Mikä on kaunein sana swahilin kielessä?

Erityisesti tykkään ilmauksesta: hivyo ndivyo ilivyo. Eli näin se oli, kuten asia oli.

Hurmasit kihlattusi runolla. Miten se tehdään?

Runo tavoitti ehkä paremmin kuin muu viesti. Olimme ensin ystäviä, mutta runoni muutti tilannetta niin, että meistä tuli pian rakastavaisia. Ei se ollut mikään rakkausruno, mutta kerroin runossa rehellisesti siitä, miltä minusta tuntuu. Runo on hyvä tapa hurmata, kannattaa kokeilla.

Harrastat teetä. Mikä kahvissa on vikana?

Kahvi on liian voimallista minulle. Tällä hetkellä suosikkiteeni on eräs taiwanilainen oolong-tee. Se maistuu samalle kuin syreenit tuoksuvat. Minulla on tällä hetkellä käytössä noin 30 erilaista teetä.

Eikö teen kanssa puljaamiseen mene kauheasti aikaa?

Sehän on ihanaa, teen valmistaminen. Esimerkiksi teen höyry, keraamiset kannut ja astiat... Ehkä pussiteen tekemisessä säästäisi muutaman minuutin, mutta ero on niin valtava, että se kannattaa. Varmaan sama asia on kahvinjuojalle hyvän kahvin ja pikakahvin maussa. Teen valmistaminen on myös erittäin meditatiivista, se rauhoittaa.

Sinulla on myös erittäin tarkka hajuaisti, ja olet haistanut tuttavasi raitiovaunun toisesta päästä. Ovatko kaikki tuttavasi yhtä pahanhajuisia?

Ei, ei. Tässä tapauksessa kyse oli hyvästä tuoksusta. Argentiinalainen tango-opettajani käytti erittäin voimakasta hajuvettä. Luin kaikessa rauhassa romaania raitiovaunussa, kun yhtäkkiä havahduin tuttuun tuoksuun. Opettaja oli siellä kaukana toisessa päässä.

Onko tarkasta maku- ja hajuaistista ollut koskaan haittaa?

On siitä useinkin haittaa, mutta toisaalta saa nauttia hennoista hyvistä tuoksuista. Voimakkaiden hajujen kanssa oppii myös välttelijäksi. Tajusin vasta vähän aikaa sitten, etteivät kaikki välttelekään kaupassa pesuainehyllyjä tai kulje niiden ohi hengittämättä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Sunnuntaisuomalainen

"Olen jonkin verran riskinottaja" – Antti Eskelinen, 57, on hypännyt yli 2 800 kertaa laskuvarjolla, osallistunut ralliin Afrikassa ja pyöräillyt Istanbulista Travemündeen

Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille

Kolumni: Rinnat eivät ole naisen kruunu

Keniassa Linda Bosire eli leveästi pankkiirin tyttärenä, Suomessa hänelle on huudeltu n-sanaa ja hänen lapsiaan on kiusattu

Kolumni: Tässä kolumnissa ei olla mitään mieltä

Anna, 30, suuttui persujen pamfletista: Miksi väkivaltaa kokeneiden ääni unohtui taas?

"Se on ollut aika tyypillistä isoisäni käytöstä" – Taiteilija Eero Nelimarkka maalasi kuvan kuvanveistäjä Jussi Mäntysestä, ja taulusta seurasi vuosikymmenten riita

"Jos vaihtaisi auton ja kiertäisi vähän maailmaa" – Unelmointi kuuluu elämään, mutta mistä juuri sinä unelmoit?

"Ihmiset pitivät pöpinä, olinhan viisikuisen vauvan äiti" – Tea Törmänen, 37, on tuonut Suomelle MM-mitaleita amerikkalaisessa jalkapallossa, tutkinut miekkavalaita merellä ja muuttanut viikon varoitusajalla toiselle puolen Suomea

Laulaja taisteli Facebook-tunnuksistaan – samaan aikaan hakkeri tyhjensi jo pankkitiliä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.