Yötyötä tekevän elimistö on kovilla – Seuraukset pahimmillaan rajuja

Ihmisen kuuluu nukkua öisin, mutta yhä useampi valvoo öitään töissä. Vuorotyö ja yötyö ovat tavallisia esimerkiksi terveydenhuollon, poliisin ja pelastustoimen töissä. Yhteiskunta ei voi nukkua aina silloinkaan, kun ihmisten pitäisi.

Yötöitä tehdään yhä enemmän myös liikenteessä, ravintola-alalla, turvallisuusalalla ja kaupan erilaisissa tehtävissä. Naiset tekevät enemmän yö- ja vuorotöitä kuin miehet.

Tehtaiden prosesseja ei kannata sulkea yöksi, joten ihmiset joustavat ja pitävät sellukattilat ja sulatusuunit käynnissä öisinkin. Tehtaista työväki tosin vähenee, mutta muualle sitä tulee lisää. Liike-elämässä on ollut pakko sopeutua globaaliin maailmaan, kun esimerkiksi Yhdysvallat, Kiina ja Intia elävät aivan eri aikaa kuin me.

EU-maiden kanssa sentään olemme osin yhteisellä virka-ajalla.

Yötyö ruokkii myös itseään. IT-tuki ei voi nukkua, kun yötyöläiset ovat töissä. Taksien ja linja-autojen on kuljetettava öisin liikkuvia ihmisiä, kioskit ja kaupat palvelevat niitä, jotka ehtivät asioilleen vasta yön hiljaisina tunteina.

Yötyössä valvominen vaatii veronsa.

– Se on vähän kuin lentäisi jatkuvasti pitkiä lentoja aikavyöhykkeiden yli, vertaa Työterveyslaitoksen (TTL) tutkimusprofessori Mikko Härmä.

Vuorotyötä tekevä ihminen on myös sosiaalisesti kovilla, kun oma rytmi poikkeaa muun yhteiskunnan rytmistä. Perheelle, ystäville ja harrastuksille jää vain vähän aikaa, virka-aikana voi olla vaikea ehtiä asioimaan pankissa ja virastoissa. Oman elämän suunnittelu eteenpäin vaikeutuu, kun työrytmi on epäsäännöllistä.

Henkistä terveyttä puolestaan koettelevat esimerkiksi väsymys, unirytmin häiriöt ja väärästä vuorokausirytmistä seuraava stressitila. Kun vireys laskee, työtapaturmien ja muiden vahinkojen riski kasvaa.

Väsyneenä ihminen ottaa enemmän riskejä. Kotimatka autolla yövuoron jälkeen on jotain muuta kuin sunnuntaiajelu levänneenä.

Fyysiset haittavaikutukset ovat pahimmillaan rajuja. Yötyö lisää hormonaalisten syöpien, kuten rintasyövän, riskiä. Yötyö on sepelvaltimotaudin riskitekijä, samoin diabeteksen. Vuorotyöntekijät lihovat helpommin, mutta raskaaksi tuleminen voi olla vaikeampaa.

Vuorotyö käy myös vatsan päälle: se närästää ja aiheuttaa ilmavaivoja.

Sunnuntaisuomalaisessa julkaistaan sunnuntaina laaja reportaasi yötyöstä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .