Yhdysvaltain uusi presidentti oli nuorena kauhukakara

Punatiilinen kartano oli New Yorkin yläluokkaisen naapuruston näyttävin rakennus. Se oli suurempi ja koristeellisempi kuin muut Jamaica Estatesin talot ja sijaitsi ison vehreän rinnetontin huipulla.

Kuistilla neljä marmoripylvästä kannattelivat päätykolmiota, johon oli maalattu tekovaakuna. Uuskolonialistista tyyliä edustavassa julkisivussa oli runsaasti yksityiskohtia, sisälle mahtui 23 asuinhuonetta ja yhdeksän kylpyhuonetta. Autotallissa komeilivat isän Cadillac ja äidin Rolls Royce, lasten yltäkylläisyydestä kertoi muun muassa tienoon suurin lelujunarata.

Kun vieraat saapuivat 1950-luvulla Fred Trumpin kotiin, he kulkivat ensin pitkää kävelykatua, jonka ympärillä seisoi valuraudasta tehtyjä ratsastajapatsaita. Itse kartano oli kahden suuren tammen varjossa, ja sen sisällä vilisti viisi lasta: kaksi tytärtä ja kolme poikaa.

Äiti oli Trumpille kaikkein tärkein

Vuonna 1946 syntynyt Donald Trump on puhunut usein julkisuudessa isänsä merkityksestä uralleen. Lapsuudessa Trumpin tärkein aikuinen oli kuitenkin äiti Mary Anne MacLeod Trump, joka paimensi perheen lapsia yhdessä sisäkön kanssa.

Trump on kuvannut äitiään todelliseksi taistelijaksi, jonka skotlantilainen sisukkuus muistutti Mel Gibsonin esittämää hahmoa elokuvassa Braveheart. Mary Annen luonne karaistui hänen synnyinkodissaan köyhällä, kylmällä ja eristyksissä olevalla Lewisin saarella, joka sijaitsee lähempänä Islantia kuin Lontoota.

Saaren miehistä tuhat kuoli ensimmäisessä maailmansodassa, ja yli 200 sodasta palannutta hukkui lauttaturmassa saaren rannikolle vuonna 1918. Mary Anne päätti lähteä 18-vuotiaana Amerikkaan, koska kotiseudulla ei ollut töitä eikä naimakelpoisia miehiä. Puoliso löytyi New Yorkista, kun Mary Anne tapasi saksalaisten maahanmuuttajien jälkeläisen, rakennus- ja kiinteistöyrittäjä Fred Trumpin.

Vaativa isä piti poikaansa kuninkaana

Donald Trumpin vanhemmat olivat luonteeltaan erilaisia. Vaikka Mary Anne oli voimakastahtoinen ja tarmokas, hän oli myös sosiaalisesti taitava ja hankki perheelle ystäviä.

Isä Fredin aikalaiskuvaukset kuulostavat sen sijaan samalta kuin uutiset Donald Trumpista vuonna 2016. Frediä on sanottu tylyksi ja sosiaalisesti rajoittuneeksi töksäyttelijäksi, joka ei tullut toimeen ihmisten kanssa. Lisäksi Fred oli ehdoton, vaativa ja kovakourainen kasvattaja, joka keskittyi enemmän poikiinsa kuin tyttöihin.

– Isäni oli hyvin hankala tyyppi, Donald on sanonut.

Isä-Trump uskoi siihen, että jotkut ovat syntyneet voittajiksi. Donald oli hänen mielestään sellainen. Poika oli muita pidempi ja vahvempi. Lisäksi hän viihtyi huomion keskipisteenä. Donald oli myös pienestä pitäen kiinnostunut isänsä töistä ja seurasi tätä rakennustyömaille.

– Sinä olet kuningas, isä totesi.

Trump oli kodin ulkopuolella häirikkö

Kodissa oli tiukka kuri, mutta kodin ulkopuolella Donald Trump oli kuriton ja uhmakas. Hän heitteli alakoulussa opettajia pyyhekumilla, häiriköi ystäviensä syntymäpäiväjuhlia ja löi musiikinopettajan silmän mustaksi.

Siskonsa mukaan Donald tunnettiin yksityiskoulun kauhukakarana, joka vastusti sääntöjä ja auktoriteetteja. Joskus hän menetti malttinsa täysin ja hakkasi koulukavereitaan tai rikkoi tavaroita. Trumpin kerrotaan muun muassa heitelleen kivillä neljä vuotta nuorempaa naapuriaan.

– Donald oli kiusaaja. Vanhempani ohjeistivat minua pysymään kaukana Trumpeista, naapurustossa asunut Dennis Burnham on kertonut.

Lopulta myös isä menetti hermonsa pojan tottelemattomuuteen. Donald lähetettiin 13-vuotiaana sotilaallisen kurin sisäoppilaitokseen New York Military Academyyn, jossa kouluttajat Trumpin sanojen mukaan löivät lapsia.

Sisäoppilaitoksen henkilökuntaan kuulunut sotaveteraani Theodore Dobias muistaa puolestaan Donaldin ”juonittelevana maanvaivana, joka halusi aina olla ensimmäisenä kaikessa”.

"Tiesin, että muuttaisin maailmaa"

Vaikean alun jälkeen Donald sopeutui hierarkkisen, kilpailullisen ja maskuliinisen oppilaitoksen tapoihin. Kouluttajista tuli vanhempien jälkeen ensimmäiset auktoriteetit, joita poika alkoi kun­nioittaa.

Lisäksi Trump menestyi urheilussa. Merkittävä hetki oli 16-vuotiaana, kun paikallislehti uutisoi koulujen välisestä baseball-ottelusta otsikolla: ”Academy voittaa Trumpin ansiosta.” Donald on kertonut vielä 50 vuotta myöhemmin muistavansa, kuinka hyvältä tuntui nähdä oma nimi paperille painettuna.

Trump on myös väittänyt olleensa New Yorkin paras baseballin pelaaja ja että hänen ammattilaisuransa esteenä olivat vain liian pienet palkat. Trumpin elämäkerran kirjoittaneen Michael D’Antonion mukaan tämä ei pidä paikkaansa, sillä Trumpin joukkue pelasi lähinnä pieniä yksityiskouluja vastaan ja hävisi usein niillekin. Baseballin keskipalkka olisi puolestaan ollut nykyrahaksi muutettuna 120 000 dollaria vuodessa, jonka olisi kuvitellut riittävän jo valmiiksi varakkaalle nuorukaiselle.

Trump alkoi tuoda viimeisenä opiskeluvuonna kampukselle tyylikkäästi pukeutuneita naisia, vaikka sisäoppilaitoksessa pojat ja tytöt eivät saaneet edes pitää toisiaan kädestä. Vuosikirjassa hänen luokkatoverinsa kuvaavat Donaldia koulun viralliseksi naistenmieheksi.

Yliopistossa Trump erottui sen sijaan muita säntillisempänä. Hän ei tupakoinut tai käyttänyt alkoholia eikä kokeillut huumeita, jotka olivat tulleet osaksi amerikkalaisten kampusten elämää.

Pitkä, hoikka, ryhdikäs ja pitkähiuksinen nuorimies valmistui Pennsylvanian yliopistosta 22-vuotiaana omien sanojensa mukaan yhtenä kurssin parhaista. Sen jälkeen hänellä oli suuret suunnitelmat.

– En toivonut tai unelmoinut, että muuttaisin maailmaa. Tiesin, että niin tulisi käymään.

 

Lähteet: Michael D’Antonio: Donald Trump ja menestyksen nälkä (2015); Michael Kranish ja Marc Fisher: Trump Revealed (2016); Guardian; Washington Post

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .