Yksin asuvan eläkeläisen eurot tiukassa

"Kun oli kaksi maksamassa, selvisimme oikein hyvin", Raili Näätänen sanoo.

Yksin asuminen on eläkeläiselle iso köyhyysriski, naisille vielä miehiä suurempi. Yksin asuvista eläkeläisistä noin joka kolmas on pienituloinen.

Joensuulaisen Seija Kuirin, 65, mies kuoli runsaat kymmenen vuotta sitten, ja pian sen jälkeen hän jäi eläkkeelle. Eläkettä hän saa noin tuhat euroa kuukaudessa. Vuokran lisäksi on maksettava muun muassa lääkkeet.

– Kaikki menot pitää miettiä tarkkaan, eikä sekään auta. Eläke ei riitä, mutta jos saisin 400–500 euroa enemmän, se riittäisi. Moni tuttava on samassa tilanteessa.

Tohmajärveläinen Raili Näätänen, 76, suunnittelee omakotitalonsa myyntiä. Myös hänen eläkkeensä on pieni, hieman yli 900 euroa. Se riittää talon ylläpitoon juuri ja juuri, ja mahdolliset yllättävät kulut pelottavat. Näätänen jäi leskeksi pari vuotta sitten.

– Kun oli kaksi eläkeläistä maksamassa, selvisimme oikein hyvin. Eivät ne kulut yhdellä ole merkittävästi pienemmät kuin kahdella. Syömisessä vain säästää, eikä siinäkään iso ero ole.

Tällä hetkellä eläkeläismiesten pienituloisuus kasvaa nopeammin kuin eläkeläisnaisten. Sosiaalipolitiikan tutkimusyksikön päällikkö Pasi Moisio Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta arvelee, että erot tasaantuvat entisestään tulevaisuudessa.

– Naisten työllisyys on hieman parempi kuin miesten, ja koska teollisuustyöpaikkoja on kadonnut, jatkossa eläköityy entistä enemmän miehiä, joilla on takanaan repaleinen työura.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.