Yliopistoilla isot erot aiempien opintojen huomioimisessa – Jyväskylässä tiukin linja

Korkeakoulujen käytäntöjä on yritetty yhtenäistää jo kymmenen vuotta, mutta tilanne on yhä sekava.

Yliopistoilla on kirjavat käytännöt toisissa oppilaitoksissa suoritettujen opintojen hyväksymisessä. Sääntöjä on yritetty yhtenäistää vuosia, mutta tilanne on yhä sekava.

Alemman yliopistotutkinnon eli kandidaatin tutkinnon laajuus on 180 opintopistettä. Esimerkiksi Helsingin ja Vaasan yliopistot voivat hyväksyä tutkintoon 90 opintopistettä sellaisia opintoja, jotka on jo aiemmin sisällytetty toiseen tutkintoon. Ylemmän eli maisterin tutkinnon laajuus on 120 opintopistettä, joista Helsingissä ja Vaasassa voidaan hyväksilukea 60.

Näiden yliopistojen opiskelija voi siis kuitata puolet tutkinnoistaan opinnoilla, joilla hän on jo aiemmin saanut toisen korkeakoulututkinnon.

Turun yliopisto suostuu korvaamaan aiemman tutkinnon perusteella enintään 30 opintopistettä. Tämä tarkoittaa, että helsinkiläinen tai vaasalainen opiskelija voi saada hyväksiluettua kaksin- tai kolminkertaisen määrän opintopisteitä turkulaiseen verrattuna.

Tiukinta linjaa edustaa Jyväskylän yliopisto, joka ei tutkintosääntönsä mukaan suostu hyväksilukemaan muihin tutkintoihin käytettyjä opintoja lainkaan lukuun ottamatta kieli- ja viestintäopintoja.

Monissa yliopistoissa ei ole rajoja sille, kuinka paljon aiemmin suoritetusta tutkinnosta hyvitetään, vaan käytännöt vaihtelevat oppiaineittain. Näin on esimerkiksi Aalto-yliopistossa, Itä-Suomen yliopistossa ja Tampereen yliopistossa.

Suomen yliopistojen rehtorien neuvosto (nykyinen Suomen yliopistot Unifi) ja Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene totesivat jo kymmenen vuotta sitten, että korkeakoulut tarvitsevat yhteiset periaatteet aiemmin hankitun osaamisen tunnustamiseen. Työ on edelleen kesken.

Opetus- ja kulttuuriministeriö selvittää parhaillaan nykytilannetta korkeakouluissa. Valmista pitäisi olla syksyllä. Ministeriön opetusneuvos Petri Haltia huomauttaa, että oppilaitoksilla on kuitenkin oikeus päättää itse omista säännöistään.

– Ministeriössä toivomme, että jos osaaminen on jo hankittu muualla, opiskelijalta ei edellytettäisi suorituksia uudelleen, Haltia sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.