Aasiannorsuilla tasa-arvoisia yhteisöjä

ELINYMPÄRISTÖT Aasiannorsujen (Elephas maximus) yhteisöt ovat vähemmän hierarkkisia kuin Afrikassa elävät savanninorsut (Loxodonta africana). Afrikannorsujen yhteisöille on ominaista korkeaan ikään pohjautuva matriarkaalinen johtajuus ja selkeä nokkimisjärjestys. Tutkimus julkaistiin Behavioral Ecology -julkaisussa. Selityksenä sukulaisten erilaisiin sosiaalisiin yhteisöihin saattavat tutkijoiden mukaan olla erilaiset elinolosuhteet.

Afrikassa savanneilla elävien norsujen olot ovat ajoittaisen kuivuuden ja suurpetojen vuoksi ankarammat kuin Aasiassa, minkä vuoksi vanhojen ja viisaiden norsujen taidot ovat lajin selviytymiselle tärkeää.

Uusimmat

Tiede

Ufotutkija ja uskontotieteilijä Jaakko Närvä, 45, on harvinaisuus tiedeyhteisössä – "Epäilijät saattavat naureskella ja kokevat, että ufohavainnot ovat helposti selitettävissä"

70-luvulla sattunut tapaus hämmästyttää yhä: ruotsalaisupseerin auto sammui maaseututielle – hakkuuaukealla surisi sileä, munanmuotoinen esine, joka hohti valoa vihreästä valkoiseen

Taustamelu häiritsee erityisesti lapsia – kyky keskittyä yhteen äänilähteeseen kehittyy iän myötä

Alle sadan vuoden päästä ruokaa ei riitä kaikille, jos jatkamme näin – Yhdellä toimenpiteellä pystyisimme ruokkimaan kymmenen miljardia ihmistä

Suomalaistutkijoilta merkittävä askel kohti kvanttitietokonetta – "Tavoite on tehdä mahdottomista tehtävistä mahdollisia"

Juttelitko taas autollesi? Ei hätää, melkein jokainen puhuu itsekseen

Koiran persoonallisuus voi muuttua iän myötä – aggressiivisuus suurimmillaan, kun koira on 6–8-vuotias

Tappajarobotti ei väsy, stressaa eikä mieti sodan etiikkaa – tulevaisuuden aseet etsivät vihollisia itsenäisesti

Höpöttele vaikka ääneen kotona – näin onnistut aktivoimaan nuorena opittua vierasta kieltä

Astronautit halutaan takaisin Kuuhun – edellinen kerta vuonna 1972

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.