Avaruuden kylmin paikka kiertää nyt maapalloa – lämpötila lähes absoluuttisessa nollapisteessä

Avaruuden kylmin paikka kiertää nyt maapalloa. Kansainvälisellä avaruusasemalla, ISS:llä, aloitettu koe on pudottanut lämpötilan aseman laboratoriossa alle murto-osan päähän absoluuttisesta nollapisteestä, eli pisteestä, jossa atomien liike pysähtyy. Kokeet on toteutettu NASAn CAL-laitteella.

Saavutettu lämpötila on vain 100 nanokelviniä, eli 100 celsiusasteen miljardisosaa absoluuttisen nollapisteen yläpuolella. Ulkoavaruuden tyhjiön lämpötila on kokeesta ensin uutisoineen IFLScience-sivuston mukaan noin kolme kelviniä, eli –270,15 celsiusastetta, tieteellisissä mittakaavoissa siis huomattavan paljon lämpimämpi.

Painottomassa tilassa kyetään tutkimaan materiaa uudella tavalla. Normaalien neljän aineen olotilan, eli kaasun, nesteen, kiinteän ja plasman lisäksi on olemassa vielä viides: Bosen-Einsteinin kondensaatti. Tätä outoa, vain erittäin matalissa lämpötiloissa esiintyvää olotilaa on hankala tutkia painovoiman alaisissa laboratorioissa, mutta avaruusasemalla kokeita pystytään tekemään monikymmenkertaisesti pidempiä aikoja.

Maan pinnalla olevissa laboratorioissa on luotu vieläkin alhaisempia lämpötiloja, nopeissa sykäyksissä. Tutkijat tähyävät nyt ennätyslukemien luomiseen pidemmiksi ajoiksi uuden laboratorion avulla. Laitteen pitäisi kyetä kylmentämään sisällä olevat atomit jopa 100 pikokelviniin, eli samaan lämpötilaan, mihin Teknillisen korkeakoulun kylmälaboratorio viilensi ainetta vuonna 1999, tehden maailman kylmyysennätyksen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .