EU:n Galileo-satelliittijärjestelmä valmis otettavaksi käyttöön

Uusiin automalleihin järjestelmä tulee jo vuonna 2018.

Euroopan komissio on ilmoittanut, että eurooppalaisen Galileo-satelliittinavigointijärjestelmän ensimmäisen vaiheen palvelut voidaan nyt ottaa käyttöön. Galileo-satelliittijärjestelmän ensimmäisen vaiheen palvelujen käyttöönotto tarkoittaa, että kaikki kuluttajamarkkinoilla olevat laitteet, joissa on Galileo-yhteensopivaa siruteknologiaa, voivat nyt käyttää Galileo-satelliitteja sijainnin ja ajan määritykseen sekä navigointiin.

Galileo-järjestelmän signaalia voi jo nyt testata Galileo-yhteensopivilla vastaanottimilla. Johtavilla älypuhelinten siruvalmistajilla, kuten Qualcomm, Broadcom, Intel ja Mediatek, on jo valikoimissaan Galileo-ominaisuuksin varustettuja tuotteita ja ensimmäiset Galileo-yhteensopivat älypuhelimet tulivat markkinoille tänä syksynä. Tulevaisuudessa todennäköisesti kaikki älypuhelimet ja autojen navigointilaitteet kykenevät hyödyntämään Galileo-signaalia muiden navigointijärjestelmien ohella.

Ensivaiheessa Galileo-palvelutyyppejä on kolme.

– Nykyään kestää tunteja paikantaa merellä tai vuoristoalueella kadonnut henkilö. Galileon pelastuspalvelun ansiosta paikannusaika lyhenee parhaimmillaan kymmeneen minuuttiin. Myöhemmässä vaiheessa Galileon pelastuspalvelu tarjoaa myös paluusignaalin: järjestelmä kykenee lähettämään hätäsignaalin lähettäneeseen laitteeseen tiedon, että signaali on vastaanotettu ja laite on paikannettu.

– Galileon avoimen palvelun tarjoama hyvin tarkka ajanmääritys taas on erittäin tärkeää kriittisissä infrastruktuureissa, kuten sähköverkoissa, sekä tietoliikenteessä ja pankkipalveluissa.

– Galileon julkisesti säännelty palvelu on varattu valtiolliseen käyttöön. Tässä palvelussa signaali on suojattu ja järjestelmä erityisen vikasietoinen. Säännellyn palvelun toimivuus kyetään turvaamaan myös kriisi- ja poikkeusolosuhteissa.

Galileon ensimmäisen vaiheen palvelut ovat käyttäjille ilmaisia. Aluksi Galileo-satelliittien signaalia käytetään yhdessä muiden satelliittinavigointijärjestelmien kanssa. Galileo-palvelut kehittyvät asteittain sitä mukaa kun käyttöön saadaan lisää satelliitteja.

Galileo parantaa satelliittisignaalin saatavuutta ja hyödyttää näin kaikkia navigaattoreiden käyttäjiä. Galileo-satelliitit toimivat yhteen GPS-järjestelmän satelliittien kanssa, mikä merkitsee loppukäyttäjille tarkempaa ja luotettavampaa paikannusta. Galileo parantaa navigaattorien paikannustarkkuutta erityisesti kaupungeissa, joissa korkeat rakennukset saattavat haitata signaalien kulkua.

Vuoteen 2018 mennessä Galileo-ominaisuus löytyy jokaisesta Euroopassa myydystä uudesta ajoneuvomallista.

– Tämä mahdollistaa automaattisen eCall-hätäpuhelujärjestelmän ja tarjoaa monenlaisille ajoneuvojen navigointilaitteille parempaa sijainti- ja aikatietoa, komissio perustelee.

Galileo-järjestelmää kehitetään edelleen ja tuodaan maailmanlaajuisesti saataville sitä mukaa kun satelliittiverkosto täydentyy. Tällä hetkellä kiertoradalla on 18 satelliittia kaavailluista 30:stä. Satelliittiverkoston odotetaan olevan valmis vuoteen 2020 mennessä.

Lähde: Euroopan komissio

Uusimmat

Tiede

Pienet lapset miettivät syvällisesti ääretöntä – jopa syvällisemmin kuin lukiolaiset

Tuttu rintaimplanteista – miksi juuri silikoni on avainasemassa eri puolilla arkimaailmaamme?

Entisajan suomalainen joulu oli kaukana rauhan juhlasta: isännän piti ryypätä itsensä nuokkumiskuntoon, "köyrittäret" kiersivät talosta taloon

Suomi voi päättää itse, millaisena se nähdään – nyt halutaan tuoda esiin hassujakin asioita, kuten kalsarikännejä ja keppihevosia

Jos mekaanikko saisi päättää, lentokoneissa ei olisi ikkunoita – tulevaisuudessa niiden tilalla voisi olla näytöt, ja kone lentäisi maailman ympäri muutamassa tunnissa

Nahkasiipi, Osaton tai Tukipylväs olisi kelvannut Suomessa sukunimeksi vielä sata vuotta sitten – näin eri sukunimet sijoittuvat maassamme aikakausittain

Robottilemmikki voi tulevaisuudessa korvata lemmikkikoiran tai -kissan, mutta näitä hyötyjä se ei silloin tuota – "Se voi johtaa ääripäähän"

Digihistoria on nouseva tutkimusala – geoinformatiikan työkalut voivat hyödyttää esimerkiksi maankäytön suunnittelijoita ja lääketieteilijöitä

Biologiset lääkkeet ovat mullistaneet reuman hoidon – samalla paisuivat tosin myös kustannukset

Naisten äänioikeutta vuodelta 1906 käytetään usein perusteena sille, ettei Suomessa tarvita feminismiä – tutkijan mukaan politiikka on kuitenkin yhä sukupuolittunutta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.