Feministinen taloustiede nostaa esille naisten tekemää palkatonta työtä – sukupuolittuneilla käytännöillä taloudellisesti laajoja vaikutuksia

Suomessa, toisin kuin monissa muissa Euroopan maissa, ei ole yhtään varsinaista feministisenä itseään pitävää taloustutkijaa. Miksi?

– Feministisiä taloustutkijoita on ylipäätään edelleen suhteellisen vähän, muistuttaa taloustieteen professori Susan Himmelweit Open Universitystä Isosta-Britanniasta.

Himmelweitin mukaan taloustiede on pitkään halunnut nähdä itsensä luonnontieteiden kaltaisena eksaktina tieteenä, jossa jokaiseen kysymykseen on vain yksi oikea vastaus.

– Taloustieteessä valtavirta-ajattelu on voimakkaampi kuin muissa yhteiskuntatieteissä. Muut tieteet ovat olleet avoimempia muun muassa sukupuolinäkökulmalle, Himmelweit sanoo.

Pääasiassa naisten tekemä palkaton hoiva- ja kotityö on yksi feministisen taloustieteen esille nostamista asioista. Himmelweit korostaa, että sukupuolittuneilla käytännöillä on myös taloudellisesti laajoja vaikutuksia.

– Naisilla on keskimäärin enemmän hoivavastuita, ja miehet saavat keskimäärin parempaa palkkaa. Tästä seuraa, että naiset ovat useammin taloudellisesti riippuvaisessa asemassa. Tällä on pitkällä aikavälillä paljon vaikutuksia sekä ihmisten elämänkaareen että koko yhteiskuntaan, Himmelweit sanoo.

Naisia usein kannustetaan hakeutumaan miesenemmistöisille aloille ja pyytämään parempaa palkkaa. Yhteiskunnallisella tasolla kestävä ratkaisu ei Himmelweitin mielestä voi olla se, että naiset alkaisivat käyttäytyä kuin miehet nyt.

– Tarvitaan muutosta molempiin suuntiin: miesten on suuntauduttava enemmän hoivaan, ja naisten työmarkkina-asemaa on parannettava. Tämä vaatii kokonaan uudenlaisia rakenteita, Himmelweit toteaa.

Kykeneekö feministinen taloustiede muuttamaan taloustieteen valtavirtaa saati yhteiskuntaa? Himmelweit ei ole erityisen optimistinen.

– Puheen tasolla feministisen taloustieteen näkemyksillä on melko paljon kannatusta, mutta se ei tunnu vaikuttavan käytäntöihin, Himmelweit sanoo.

Hän katsoo feministisen taloustieteen tähänastisiksi saavutuksiksi lähinnä sen, että jotkin sen teemat, kuten palkaton hoivatyö, ovat monissa maissa nousseet yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Vallan sanotaan pakenevan naisia. Suomi kuuluu niihin maihin, joissa naiset ovat nousseet korkeille paikoille muun muassa politiikassa. Talouspuolella on yhä toisin: naiset ovat edelleen huomattavan aliedustettuina esimerkiksi pörssiyhtiöiden hallituksissa ja toimivassa johdossa.

Yksi syy voi Himmelweitin mukaan olla siinä, että perinteisesti miehet ovat olleet keskimäärin enemmän kiinnostuneita vallasta, naiset taas ihmisistä. Naisia ja miehiä on myös rohkaistu eri suuntiin.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .