Fysiikkaolympialaisten hopeamitali Jyväskylään – yksikään suomalainen ei jäänyt ilman palkintoa

Suomi on jälleen yltänyt kansainvälisissä fysiikkaolympialaisissa palkintopallille. Tällä kertaa hopeamitalin kotiin toi Jyväskylän Lyseon lukion Aleksi Kononen ja pronssimitalin Olarin lukion Jerry Aunula. Suomi on vakiinnuttanut tasonsa hopeamitalistina, sillä nämä olympialaiset olivat jo kolmannet peräkkäin, kun suomalainen sijoittuu toiseksi. Lisäksi kunniamaininnan saivat Oulunkylän yhteiskoulun Mika Nurmela ja Aleksander Heino Helsingin matematiikkalukiosta.

Kokonaiskilpailun voitto meni Kiinaan, Yang Tianhuanille. Suurin osa muistakin kärkisijoista meni totutusti Kaukoitään. Kisoissa noin puolet osallistujista saa jonkin palkinnon kultamitalin ja kunniamaininnan väliltä.

Suomen joukkue haki kisatuntumaa kirjevalmennuksella ja kahdella harjoitusleirillä Viron joukkueen kanssa. Kokeellista fysiikkaa harjoiteltiin Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksella, ja virolaiset järjestivät teoriaosuuden Saarenmaalla. Joukkue valikoitui jo keväällä Pohjoismaiden ja Baltian fysiikkaolympialaisissa.

Olympialaiset järjestettiin ensimmäistä kertaa 1967, ja Suomi on osallistunut kilpailuun jo vuodesta 1977. Kilpailijat ovat kaikki alle 20-vuotiaita nuoria, jotka eivät ole vielä aloittaneet korkeakouluopintojaan. Tulokset tilastoidaan vain yksilöllisesti, eikä maiden välisiä eroja huomioida. Vuonna 2019 olympialaiset kilpaillaan Israelissa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .