Kalaöljy ehkäisee lasten astmaa?

Kymmenkertaiset päiväannokset nautittiin raskauden viimeisellä kolmanneksella.

Tanskalaistutkimuksen mukaan raskauden aikana nautittu kalaöljy estää jollain tavalla astman ilmaantumista syntyneissä lapsissa. Tutkimus julkaistiin arvostetussa New England Journal of Medicinessä.

Tutkimukseen otti osaa 736 lasta odottavaa naista ja 695 lasta. Puolet naisista sai kalaöljyä, puolet naisista sai plaseboa.

Raskauden viimeisellä kolmanneksella nautittiin kalaöljyä 4 000 milligrammaa, mikä on kymmenen kertaa enemmän kuin tavallinen päiväannos.

Kalaöljyä nauttineet naiset olivat raskaana puoli päivää pidempään kuin vertailuryhmän naiset. Heidän synnyttämänsä vauvat painoivat keskimäärin sata grammaa enemmän kuin vertailuryhmän naisten synnyttämät vauvat.

Professori Hans Bisgaard Tanskan lapsien astman tutkimuskeskuksesta arvelee, että kalaöljyn sisältämillä omega 3 -rasvahapoilla on myönteinen vaikutus naisiin, joiden raskausajan ruokiin kala ei kovin usein kuulu. Mitä vähemmän kalaa odottavan äidin ruokavaliossa oli, sitä suurempi myönteinen vaikutus kalaöljyn nauttimisella oli. Bisgaard arvelee, että jokin vielä löytämätön geeni reagoi positiivisella tavalla kalaöljyyn.

Edelleen jatkuvassa tutkimuksessa on seurattu lapsia kuusivuotiaiksi. Paljon kalaöljyä raskauden aikana saaneilla lapsilla oli kolmasosa vähemmän astmaa kuin vertailuryhmän lapsilla. Kun tanskalaislapsista 150 000 sairastaa astmaa, on kyse merkittävästä tutkimustuloksesta:

– Jos pystymme estämään joka kolmannen lapsiastmatapauksen, on kalaöljyn merkitys suuri, 35 vuotta lasten astmaa tutkinut Bisgaard toteaa.

Tanskalaistutkimuksen tulokset ovat samansuuntaisia kuin erään aikaisemman mutta paljon pienemmällä ihmismäärällä tehdyn tutkimuksen tulokset.

Lähde: DR

 

Uusimmat

Tiede

Ufotutkija ja uskontotieteilijä Jaakko Närvä, 45, on harvinaisuus tiedeyhteisössä – "Epäilijät saattavat naureskella ja kokevat, että ufohavainnot ovat helposti selitettävissä"

70-luvulla sattunut tapaus hämmästyttää yhä: ruotsalaisupseerin auto sammui maaseututielle – hakkuuaukealla surisi sileä, munanmuotoinen esine, joka hohti valoa vihreästä valkoiseen

Taustamelu häiritsee erityisesti lapsia – kyky keskittyä yhteen äänilähteeseen kehittyy iän myötä

Alle sadan vuoden päästä ruokaa ei riitä kaikille, jos jatkamme näin – Yhdellä toimenpiteellä pystyisimme ruokkimaan kymmenen miljardia ihmistä

Suomalaistutkijoilta merkittävä askel kohti kvanttitietokonetta – "Tavoite on tehdä mahdottomista tehtävistä mahdollisia"

Juttelitko taas autollesi? Ei hätää, melkein jokainen puhuu itsekseen

Koiran persoonallisuus voi muuttua iän myötä – aggressiivisuus suurimmillaan, kun koira on 6–8-vuotias

Tappajarobotti ei väsy, stressaa eikä mieti sodan etiikkaa – tulevaisuuden aseet etsivät vihollisia itsenäisesti

Höpöttele vaikka ääneen kotona – näin onnistut aktivoimaan nuorena opittua vierasta kieltä

Astronautit halutaan takaisin Kuuhun – edellinen kerta vuonna 1972

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.