Kalaöljy ehkäisee lasten astmaa?

Kymmenkertaiset päiväannokset nautittiin raskauden viimeisellä kolmanneksella.

Tanskalaistutkimuksen mukaan raskauden aikana nautittu kalaöljy estää jollain tavalla astman ilmaantumista syntyneissä lapsissa. Tutkimus julkaistiin arvostetussa New England Journal of Medicinessä.

Tutkimukseen otti osaa 736 lasta odottavaa naista ja 695 lasta. Puolet naisista sai kalaöljyä, puolet naisista sai plaseboa.

Raskauden viimeisellä kolmanneksella nautittiin kalaöljyä 4 000 milligrammaa, mikä on kymmenen kertaa enemmän kuin tavallinen päiväannos.

Kalaöljyä nauttineet naiset olivat raskaana puoli päivää pidempään kuin vertailuryhmän naiset. Heidän synnyttämänsä vauvat painoivat keskimäärin sata grammaa enemmän kuin vertailuryhmän naisten synnyttämät vauvat.

Professori Hans Bisgaard Tanskan lapsien astman tutkimuskeskuksesta arvelee, että kalaöljyn sisältämillä omega 3 -rasvahapoilla on myönteinen vaikutus naisiin, joiden raskausajan ruokiin kala ei kovin usein kuulu. Mitä vähemmän kalaa odottavan äidin ruokavaliossa oli, sitä suurempi myönteinen vaikutus kalaöljyn nauttimisella oli. Bisgaard arvelee, että jokin vielä löytämätön geeni reagoi positiivisella tavalla kalaöljyyn.

Edelleen jatkuvassa tutkimuksessa on seurattu lapsia kuusivuotiaiksi. Paljon kalaöljyä raskauden aikana saaneilla lapsilla oli kolmasosa vähemmän astmaa kuin vertailuryhmän lapsilla. Kun tanskalaislapsista 150 000 sairastaa astmaa, on kyse merkittävästä tutkimustuloksesta:

– Jos pystymme estämään joka kolmannen lapsiastmatapauksen, on kalaöljyn merkitys suuri, 35 vuotta lasten astmaa tutkinut Bisgaard toteaa.

Tanskalaistutkimuksen tulokset ovat samansuuntaisia kuin erään aikaisemman mutta paljon pienemmällä ihmismäärällä tehdyn tutkimuksen tulokset.

Lähde: DR

 

Uusimmat

Tiede

Robottilemmikki voi tulevaisuudessa korvata lemmikkikoiran tai -kissan, mutta näitä hyötyjä se ei silloin tuota – "Se voi johtaa ääripäähän"

Digihistoria on nouseva tutkimusala – geoinformatiikan työkalut voivat hyödyttää esimerkiksi maankäytön suunnittelijoita ja lääketieteilijöitä

Biologiset lääkkeet ovat mullistaneet reuman hoidon – samalla paisuivat tosin myös kustannukset

Naisten äänioikeutta vuodelta 1906 käytetään usein perusteena sille, ettei Suomessa tarvita feminismiä – tutkijan mukaan politiikka on kuitenkin yhä sukupuolittunutta

Älypuhelin ei toimisi ilman nanomittakaavan ohutkalvoja, jotka valmistetaan Suomessa keksityllä ALD-teknologialla – Tuomo Suntola muistaa oivalluksensa hetken

Tutkija selvitti, miten suomalaiset raskaan työn raatajat pärjäsivät 1700-1800-luvulla savupirttien pimeydessä – kaamosmasennus loisti poissaolollaan

Kaukaisen kaasuplaneetan kyljestä löytyi mahdollisesti ensimmäinen aurinkokunnan ulkopuolinen kuu

Öisten sankareiden eloonjäämistaistelu – huuhkaja ja helmipöllö ovat vähentyneet rajusti

Vihaista naista on pidetty hysteerisenä akkana – naisen aggressiota on tutkittu vasta 1900-luvulla, sillä se on ollut niin näkymätöntä

Juuristolaboratoriossa haetaan vastauksia siihen, miten puut reagoivat äärioloihin ja ilmaston muuttumiseen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.