Lääkärit, parturit ja parantajat antoivat hoitoja

Keskiaikainen terveydenhuoltojärjestelmä oli kirjava kuin tilkkutäkki. Jo 1100-luvulla lääkäreiden ja apteekkien toiminta oli Euroopan kaupungeissa eriytetty toisistaan. Yliopistotutkija Susanna Niirasen mukaan tällä haluttiin estää se, etteivät lääkärit pääse rahastamaan potilaitaan turhilla hoidoilla.

– Tuolloin apteekit valmistivat itse lääkkeensä, ja niillä oli omat monimutkaiset latinankieliset reseptikokoelmansa, Niiranen toteaa.

Laillistettujen lääkäreiden toiminta alkoi, kun yliopistoihin alettiin perustaa 1200-luvulta alkaen lääketieteellisiä tiedekuntia. Luvanvaraisia lääkäreitä löytyi pääasiassa kaupungeista, eikä köyhillä ollut vastaanotoille varaa.

– Keskiajalla lääkäreihin kohdistui paljon kritiikkiäkin. Osa lääkäreistä rahasti ihmisten vaivoilla. Osa lääkäreistä taas porrasti palkkionsa potilaan varallisuuden mukaan, ja pyrki oikeasti auttamaan, Niiranen sanoo.

Laillistettujen lääkäreiden ohella hoitoja antoivat monenlaiset parantajat ja puoskarit, varsinkin kaupunkien ulkopuolella. Esimerkiksi parturit tekivät pieniä kirurgisia operaatioita, kuten luomenpoistoja.

Suoneniskentä, jonka saattoi tehdä esimerkiksi parturi, oli yleinen lääkintämuoto antiikin ajoista 1800-luvulle saakka. Suoneniskentä tarkoittaa veren juoksutusta laskimoverisuonesta. Lisäksi maustekauppiaatkin saattoivat myydä mausteita lääkinnälliseen käyttöön.

– Kirurgin ammatti ei ollut kovin arvostettu. Kirurgi nähtiin käsityöläisenä, ja laillistettu lääkäri oli selvästi arvostetumpi. Kirurgeilla olikin erilainen koulutus kuin lääkäreillä. Voi olla, että kirurgisten operaatioiden heikot tulokset veivät kirurgien mainetta alaspäin.

Uusimmat

Tiede

Ufotutkija ja uskontotieteilijä Jaakko Närvä, 45, on harvinaisuus tiedeyhteisössä – "Epäilijät saattavat naureskella ja kokevat, että ufohavainnot ovat helposti selitettävissä"

70-luvulla sattunut tapaus hämmästyttää yhä: ruotsalaisupseerin auto sammui maaseututielle – hakkuuaukealla surisi sileä, munanmuotoinen esine, joka hohti valoa vihreästä valkoiseen

Taustamelu häiritsee erityisesti lapsia – kyky keskittyä yhteen äänilähteeseen kehittyy iän myötä

Alle sadan vuoden päästä ruokaa ei riitä kaikille, jos jatkamme näin – Yhdellä toimenpiteellä pystyisimme ruokkimaan kymmenen miljardia ihmistä

Suomalaistutkijoilta merkittävä askel kohti kvanttitietokonetta – "Tavoite on tehdä mahdottomista tehtävistä mahdollisia"

Juttelitko taas autollesi? Ei hätää, melkein jokainen puhuu itsekseen

Koiran persoonallisuus voi muuttua iän myötä – aggressiivisuus suurimmillaan, kun koira on 6–8-vuotias

Tappajarobotti ei väsy, stressaa eikä mieti sodan etiikkaa – tulevaisuuden aseet etsivät vihollisia itsenäisesti

Höpöttele vaikka ääneen kotona – näin onnistut aktivoimaan nuorena opittua vierasta kieltä

Astronautit halutaan takaisin Kuuhun – edellinen kerta vuonna 1972

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.