Männyn siitepölyä on paikoin aivan tavattomasti

Siitepölypilveä voi luulla jopa saderintamaksi.

Silminnäkijähavainto keskiviikkoillalta:

– Minä oli illalla Pyhäjärveen kuuluvassa Sarvisalonsaaressa, ja ruvettiin siellä ihmettelemään järven yli Kiteeltä lähestyvää sadetta. Kun rintama oli vastarannalla Suitsansaaren ja muiden saaren yllä, tajusimme sade nousee puista, ettei ole edes sadepilviä, Sirpa Suomalainen kertoo lomapaikaltaan.

Tutkija vahvistaa maallikkojen havainnon:

– Valokuvan ja sen kuvauksen perusteella veikkaisin kyseessä olevan runsas paikallinen männyn siitepölyesiintymä. Mänty tuottaa runsaasti siitepölyä, joka voi tuulen mukana lähteä liikkeelle silmin nähtävänä pilvenä, kommentoi tutkija Sanna Pätsi Turun yliopiston aerobiologian yksiköstä.

Runsaat siitepölymäärät näkyvät kellertävänä peitteenä pinnoilla:

– Jos puhutaan männyn siitepölystä erityisesti, ovat runsaat siitepölymäärät tavallisia. Kellertävänä näkyvä pölykerros pinnoilla on tavanomainen ilmiö näin alkukesästä. Männyn kukinta on vasta alkanut ja kukinta kestää yleensä parisen viikkoa. Kukinnan jälkeen tarvitaan kuitenkin kunnon sade, joka huuhtoo siitepölyn pois pinnoilta ennen kuin siitä päästään kokonaan eroon, Pätsi jatkaa.

Allergikoilla on vielä viikkoja kärsittävänä

Allergikkojen piinaa kestää:

– Jos taas puhutaan allergiaa aiheuttavista siitepölyistä, ei tämä vuosi ole ollut mitenkään erityisen poikkeuksellinen. Tosin heinien siitepölykausi on vasta alkamassa ja pujon kukinta alkaa vasta heinäkuussa, joten näiden osalta tilanne jää nähtäväksi, Pätsi suhteuttaa.

...ja kestää:

– Kokonaisuudessaan siitepölykausi sen sijaan jatkuu elokuun loppupuolelle asti. Tällä hetkellä koivun kukinta on päättynyt tai on päättymässä maan pohjoisosia lukuun ottamatta. Pohjois-Suomessa kukinta jatkuu vielä.

Yksi asia jää mysteeriksi. Kun viime lauantaina satoi ensi kertaa pariin viikkoon, asvaltilla maantien urissa oli lätäköiden reunoilla vaaleaa vaahdonnäköistä möhnää. Maallikko luuli hetken, että maidon keräysauto tai talkkirekka olisi valuttanut lastiaan tielle, mutta sitä samaa oli lätäköissä 50 kilometrin matkalla. Mistähän oli kyse?

– Tähän kysymykseen on osaa ottaa kantaa, kun en ole nähnyt mistä on kyse. Männyn siitepöly kerääntyy usein sateen jälkeen lätäköiden reunoille ja pohjaan muodostaen kellertäviä rantuja, mutta tuon sotkun on voinut muodostaa jokin muukin, esimerkiksi maantiepöly pitkän kuivan kauden jälkeen, Sanna Pätsi pohdiskelee.

Lähde: Turun yliopisto

Siitepölytilanne: http://www.norkko.fi/

http://www.foreca.fi/Finland/Helsinki/pollen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tiede

Aineenopettaja Minna, 26, masentui opintojen aikana – "Oloni alkoi parantua hyvin pian sen jälkeen, kun aloin lisätä liikuntaa arkeeni"

Masennuksen hoito perustuu aivan väärään lähtökohtaan, sanoo evoluutiopsykologi: "Oireiden hoitaminen ei välttämättä ole potilaan kannalta edullista"

Tutkijat paljastavat pophittien salaisuuden: Tästä syystä tietyistä kappaleista tulee supersuosittuja

Vähentääkö mieshormoni empatiakykyä? Tuore tutkimus kyseenalaistaa tunnetun teorian

Ole sosiaalinen, tulet onnellisemmaksi, neuvoo jenkkitutkimus – introvertti Anne Lehtinen tyrmää tuloksen: "Miksi pitäisi teeskennellä?"

Kieliniekat ovat työelämän menestyjiä tulevaisuudessa – Näin kieliä käytetään äärimmäisen kansainvälisessä siivousfirmassa

Suomalaiset menettävät bisnesmahdollisuuksia puhumattomuuden takia – "Ulkomailla hiljaisuutta saatetaan pitää huonona käytöksenä"

Kaliforniassa partioi jo Robocop, robottipoliisin käyttöönotto kiinnostaa myös Suomessa – "Se voitaisiin lähettää rakennukseen, jossa epäillään olevan vaarallisia henkilöitä"

Pitääkö lasten oppia esihistoriaa? – Arkeologi ja luokanopettaja vastaavat

Koiran ruoasta voi tehdä ilmastoystävällisempää muutamilla vinkeillä – "Tärkeää on, että ruoka sopii koiralle", sanoo viiden koiran emäntä Minna

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.