Metsien hävittäminen voi lisätä infektioita

Trooppisten metsien väheneminen voi lisätä joidenkin tautien riskiä. Science Advances -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todetaan, että ympäristönmuutos lisää ihmisen riskiä sairastua Mycobacterium ulcerans -bakteerin aiheuttamiin haavaumiin ja luuston epämuodostumiin. Buruli-haavaumaksi kutsutun taudin levittäjinä toimivat vesihyönteiset ja se tarttuu erityisesti alle 15-vuotiaisiin lapsiin.

Tutkijat havaitsivat, että ympäristönmuutos Ranskan Guayanassa Etelä-Amerikassa on saanut bakteerit viihtymään muuttuneissa olosuhteissa. Ilmiö johtunee luonnon ravintoverkon häiriintymisestä, mikä voi vauhdittaa ihmiselle haitallisten tartuntatautien lisääntymistä.

Buruli-haavaumaa esiintyy erityisesti trooppisilla alueilla. Uusia tapauksia havaitaan vuosittain 5 000–6 000. Ajoissa havaittua tautia voidaan hoitaa antibiooteilla.

Uusimmat

Tiede

Ufotutkija ja uskontotieteilijä Jaakko Närvä, 45, on harvinaisuus tiedeyhteisössä – "Epäilijät saattavat naureskella ja kokevat, että ufohavainnot ovat helposti selitettävissä"

70-luvulla sattunut tapaus hämmästyttää yhä: ruotsalaisupseerin auto sammui maaseututielle – hakkuuaukealla surisi sileä, munanmuotoinen esine, joka hohti valoa vihreästä valkoiseen

Taustamelu häiritsee erityisesti lapsia – kyky keskittyä yhteen äänilähteeseen kehittyy iän myötä

Alle sadan vuoden päästä ruokaa ei riitä kaikille, jos jatkamme näin – Yhdellä toimenpiteellä pystyisimme ruokkimaan kymmenen miljardia ihmistä

Suomalaistutkijoilta merkittävä askel kohti kvanttitietokonetta – "Tavoite on tehdä mahdottomista tehtävistä mahdollisia"

Juttelitko taas autollesi? Ei hätää, melkein jokainen puhuu itsekseen

Koiran persoonallisuus voi muuttua iän myötä – aggressiivisuus suurimmillaan, kun koira on 6–8-vuotias

Tappajarobotti ei väsy, stressaa eikä mieti sodan etiikkaa – tulevaisuuden aseet etsivät vihollisia itsenäisesti

Höpöttele vaikka ääneen kotona – näin onnistut aktivoimaan nuorena opittua vierasta kieltä

Astronautit halutaan takaisin Kuuhun – edellinen kerta vuonna 1972

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.