Mitä tapahtuu Golf-virralle? Tuoreen tutkimuksen mukaan Suomea lämmittävä merivirta liikkuu nyt hitaammin kuin kertaakaan 1500 vuoteen

Arvostetussa Nature-tiedelehdessä julkaistiin huhtikuussa kaksi tutkimusta, joiden mukaan Pohjois-Atlantin kiertoliike olisi hidastunut jopa 15 prosenttia. Tutkijat David Thornalley University College Londonista sekä Levke Ceasar Potsdamin ilmastontutkimusinstituutista kirjoittavat, että virtauksen hidastuminen näyttäisi johtuvan ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta.

Thornalleyn tutkimuksen mukaan Golf-virran virtaus on tällä hetkellä heikoimmillaan 1 500 vuoteen. Thornalleyn mukaan merivirran heikkeneminen voi kiihdyttää ilmastonmuutosta entisestään, jos meren kyky sitoa hiilidioksidia ilmasta heikkenee.

Levke Ceasarin tutkimuksesta taas voi päätellä, että Golf-virran hidastuminen on kiihtynyt 1950-luvulta alkaen. Tutkijat päättelevät tämän johtuvan ilmaston lämpenemisestä.

 

Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Jari Haapala muistuttaa, että merivirta on monimutkainen kokonaisuus.

Golf-virran hidastumisesta hän ei ole täysin vakuuttunut.

– Ongelma on siinä, että meillä ei ole riittävästi mittaustuloksia. Tällä hetkellä olemme liian paljon epäsuorien mittausten varassa.

Haapalan mukaan parhaatkaan tietokonemallinnukset eivät kykene antamaan luotettavia ennusteita merivirtausten muutoksista. Ainoa tapa saada varmaa tietoa on tehdä mittauksia paikan päällä ja pitkältä aikaväliltä.

 

Merivesi on sitä tiheämpää, mitä kylmempää ja suolaisempaa se on. Kun Golf-virran pohjoinen haara tuo lämmintä merivettä tuulten mukana kohti Euroopan pohjoisosia, vesi viilenee ja painuu kohti pohjaa. Viileä vesi kulkee pitkän matkan syvyyksissä kohti päiväntasaajaa, jossa vesi nousee pintaan ja lämpenee Auringossa. Ilmiötä kutsutaan termohaliiniseksi kierroksi.

– Tuuli, meriveden suolaisuus ja lämpötila sekä maapallon pyörimisliike, kaikki nämä vaikuttavat merivirtojen liikkeeseen, Haapala kertoo.

 

Vanhan peruskouluopin mukaan Suomessa on lämpimämpää kuin Siperiassa, koska Golf-virta lämmittää Suomen aluetta. Lännessä sijaitseva valtava vesialue myös tasoittaa lämpötilaeroja vuodenaikojen välillä.

– Tärkeää on se, että meillä on meri länsipuolella. Atlantti tasoittaa talven lämpötilaeroja. Esimerkiksi Norjassa talvia ei oikeastaan ole muualla kuin korkealla vuoristossa, Haapala kertoo.

 

Merivirtojen tilanteesta puhuttaessa täytyy ottaa huomioon ilmaston lämpeneminen. Maapallon keskilämpötilan noustessa iso osa lämpöenergiasta sitoutuu maailman meriin. Meriveden lämpötilat ovatkin nousseet ympäri maailmaa.

Yksi poikkeus on olemassa. Grönlannin ja Kanadan välisellä merialueella sijaitseva Labradorinmeri ei ole lämmennyt yhtä paljon kuin muut merialueet.

– Tiedeyhteisössä on kahta ajattelusuuntaa ilmiön syistä. Jotkut ovat sitä mieltä, että ilmiö johtuu tuulisuuntien muutoksesta. Toiset ajattelevat, että kyse on termohaliinikierron muutoksista. Itse olen sillä kannalla, että Labradorinmeren tilanne on osa luonnollista vaihtelua, Haapala toteaa.

Vaikka merivesi on lämmennyt ja merivirtoihin vaikuttavat tekijät ovat muutoksessa, Haapala ei usko termohaliininen kiertoliikkeen pysähtymiseen.

– En pidä todennäköisenä, että Atlantin merivirta pysähtyisi tai heikkenisi merkittävästi. Nykyisen tiedon varassa voidaan olettaa, että Suomen ilmasto lämpenee lähitulevaisuudessa ilmastonmuutoksen takia, Haapala sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .