Näyttävä valoilmiö havaittiin ympäri Suomen – Ursa etsii avaruuskiven palasia Ähtäristä

Etelä-Pohjanmaan yli tiistain vastaisena yönä kiitänyt tulipallo oli Keski-Suomeen syöksyvä meteoriitti. Näin todetaan Tähdet ja avaruus -lehden nettinumerossa. Ursan Taivaanvahdin havaintojen mukaan valoilmiö havaittiin Oulun ja Helsingin välisellä alueella tiistaina kello 0.44, ja avaruuskiven sirpaleet putosivat Ähtärin itäpuolelle.

Ursan tulipalloryhmän asiantuntija Esko Lyytinen arvioi alustavasti kyseessä olleen noin kilon painoinen kappale, ja siitä olisi tullut alas huomattava osa sirpaleina.

– Tämmöisiä havaintoja kertyy ehkä kerran kuukaudessa, mutta kaikkihan eivät pääty maahan asti. Nämä kivet ovat iskeytyneet maahan vain hieman heittämistä voimakkaammalla iskulla, joten maastosta todella vaikea löytää jälkiä, toteaa Keskisuomalaisen tavoittama Lyytinen.

Hän harmittelee toimittajan varoitusta jäiden heikosta kantavuudesta maakunnassa. Siis etsintää on tarkoitus tehdä maastossa. Lyytinen selvittelee mahdollisesti Keski-Suomeen myös viime yönä päätynyttä tulipalloa. Hänen mukaan sen osalta havainnot ovat vielä karkeita, mutta päivän aikana asiantuntijat selvittävät asiaa.

Tähdet ja avaruus -lehden haastatteleman silminnäkijä Sebastian Sainion mukaan tiistaiyön tulipallo lensi lännestä itään, vastasi kirkkaudeltaan täyttä kuuta, ja hajosi sirpaleiksi. Sen isoin kappale hehkui aina horisontin tuntumaan. Mies näki ilmiön Mustasaaresta eli läheltä Vaasaa.

Lehti kertoo tiistaisen aamuyön meteoriitin saapuneen suhteellisen hitaasti maapallon ilmakehään. Tapahtuma on taltioitu Siuntion, Mikkelin, Orimattilan ja Helsingin meteorikamera-asemilla. Radasta on tehty mallinnus. Mallin mukaan kivi syttyi tuleen 70 kilometrin korkeudessa, lensi itä-kaakon suunnassa 7 sekuntia ja sammui 34 kilometrin korkeudessa. Tämän jälkeen suoraviivainen lentorata kaareutui, ja kivet iskeytyivät maahan Ähtärin itä- ja Keuruun luoteispuolelle.

Ajan kuluessa komeetta ja meteoriitti ovat jättäneet isot jäljet Keski-Suomeen. Asiantuntijoiden mukaan Keuruu sijaitsee pois kuluneessa kraatterissa. Komeetan törmäys on ajoitettu 1150 miljoonaa vuotta sitten tapahtuneeksi ja sen keskus on paikannettu Keuruun Valkeaniemeen. Näin Keurusselkä ei ole kraatterijärvi. Kraatterin laajuudeksi asiantuntijat ovat kartoittaneet kymmenen kilometriä. Iskun aikaan paikka on sijainnut päiväntasaajan tuntumassa ja kaksi kilometriä kallion sisällä.

Myös Petäjävedellä on meteoriitin aiheuttama kraatteri. Kyseessä on pyöreä ja syvyydeltään 150 metrinen maljamainen Karikkoselkä Karikon kylällä. Tosin järven pohjalla on sedimenttiä sadan metrin kerros. Asiantuntijoiden mukaan kraatterin syntyaika on 250-450 miljoonaa vuotta sitten. Tuolloin paikan päällä on ollut matala merivesi. Kyseessä on Suomen pienin tunnettu törmäyskraatteri. Meteoriittijärven halkaisija on 1,4 kilometriä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .