Norjan hirvieläimissä havaittu prionitautia

Norjassa on tehty muutama havainto harvinaisesta hirvieläinten näivetystaudista. CWD-tauti (chronic wasting disease) on prionien eli muuntuneiden proteiinien aiheuttama sairaus, jonka mekanismi on samankaltainen kuin hullun lehmän taudissa (BSE) ja lampaissa esiintyvässä scrapiessa.

Tautia aiheuttava prioni kasautuu aivoihin, minkä seurauksena aivokudos tuhoutuu ja eläin kuolee.

– Suomessakin on nyt syytä olla valppaana. Sairastuneet hirvieläimet ovat laihtuneita, käyttäytyvät epätyypillisesti, hoipertelevat ja kärsivät tasapainohäiriöistä. Tällaisista eläimistä metsästäjien on tehtävä ilmoitus alueensa kunnaneläinlääkärille, toteaa Eviran tuotanto- ja villieläinterveyden tutkimusyksikön johtaja Antti Oksanen.

Sairautta voi esiintyä hirven lisäksi valkohäntäkauriissa eli valkohäntäpeurassa ja porossa.

Oksanen korostaa, ettei yhtään CWD-tapausta ole havaittu Suomessa. Taudin ei tiedetä tarttuvan ihmiseen, mutta sairastuneita eläimiä ei pidä käyttää ravinnoksi. Oksanen kehottaa myös välttämään sairastuneen hirvieläimen hermokudoksen ja imusolmukkeiden käsittelyä.

Pohjois-Amerikassa tautia on tavattu 1960-luvun lähtien sekä peuratarhoilla että luonnonvaraisissa hirvieläimissä. Taudin ilmaantumisen syy Norjassa on vielä toistaiseksi arvoitus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.