Nousukauden ytimessä

Pekka Matilainen

Mikä aiheutti renessanssin ja mitä siitä seurasi? Tätä kysymystä pohtii kirjailija Pekka Matilainen teoksessaan Muutoksen tekijät – renessanssin synty ja perintö. Kirjoittajan kiinnostus aihepiiriin heräsi jo 1980-luvulla opinnäytetyön yhteydessä.

Renessanssi tarkoittaa uudelleen syntymistä ja kirjassa sillä tarkoitetaan nimenomaan Kreikan ja Rooman kulttuurin heräämistä eloon. Matilainen pohtii, onko Kreikan ja Rooman kulttuurilla ja kielillä vielä jotakin annettavaa nykypäivän maailmassa, ja mitä merkitystä on oman kulttuuriperinnön tuntemuksella.

Muutoksen tekijät maalaa yksityiskohtaisen kuvan eurooppalaisesta kulttuurista antiikista nykypäivään. Renessanssin ohella pohditaan Rooman tuhon syitä ja länsimaisen sivilisaation kohtaloa tulevaisuudessa. Teos muistuttaa vahvasti, että dialogi menneisyyden kanssa on avain tulevaisuuteen.

– Kontaktin katkeaminen menneisyyteen olisi eräänlaista muistinmenetystä, kollektiivista Alzheimeria, jolloin emme enää tietäisi, mistä tulemme, keitä olemme, minne olemme menossa, Matilainen huomauttaa.

Matilainen tarkastelee monimuotoisesti renessanssin juuria ja sen perintöä. Renessanssi nähdään purkauksena pitkän suvantovaiheen jälkeen.

– Euroopan historiassa on ollut kausia, jolloin maailma on tuntunut nuorelta. Henkinen ilmapiiri on ollut kuin Botticellin taulu, keväinen ja ilmava, Matilainen kirjoittaa.

Espoolainen toimittaja ja kirjailija Pekka Matilainen (s. 1946) on työskennellyt muun muassa Yliopisto-lehden päätoimittajana.

Hän on opiskellut klassista filologiaa ja tutkinut renessanssin Firenzeä, johon myös hänen esikoisromaaninsa Kupolin tapahtumat sijoittuvat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.