Nuoret ottavat enemmän riskejä kuin aikuiset

Nuoret näyttävät ottavan enemmän riskejä kuin aikuiset tai lapset esimerkiksi liikenteessä ja peleissä. Tunnettua on, että nuorten riskikäyttäytyminen liikenteessä voi aiheuttaa vakavia loukkaantumisia ja tapaturmaisia kuolemia.

Max Planck -instituutissa tehdyissä psykologisissa kokeissa selvitettiin riskikäyttäytymistä eri-ikäisillä koehenkilöillä. Teini-ikäiset, erityisesti 13–15-vuotiaat, ottivat kokeissa muita enemmän riskejä, eikä heitä häirinnyt puutteellinen tieto riskinoton vaikutuksista. Lapset ja aikuiset valitsivat mieluummin turvallisempia käyttäytymismuotoja. Tutkimuksesta kertoi Science News for Students -julkaisu.

Nuorten toimintatavassa on tutkija Wouter van den Bosin mukaan tietty logiikka, sillä nuoruusvuosina maailmassa riittää paljon tutkittavaa ja opittavaa. Kokeileva käyttäytyminen auttaa aikuistumisessa. Monet tilanteet ovat teini-ikäiselle uusia, joten vanhoista kokemuksista ei ole apua käyttäytymistavan valinnassa.

Tutkijan mukaan nuortenkin pitäisi oppia pohtimaan, millainen käyttäytyminen voi aiheuttaa kielteisiä ja pitkäaikaisia seurauksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tiede

Pitääkö lasten oppia esihistoriaa? – Arkeologi ja luokanopettaja vastaavat

Koiran ruoasta voi tehdä ilmastoystävällisempää muutamilla vinkeillä – "Tärkeää on, että ruoka sopii koiralle", sanoo viiden koiran emäntä Minna

Digitaalinen media voi lisätä nuorten kouluintoa – silti sitä hyödynnetään kouluissa vähän, koska opettajien ymmärrys ei riitä

Nauru tekee hyvää, mutta siihen liittyy myös vallankäyttöä – "Mies tekee itsestään viehättävän naurattamalla naista, ja on jopa ajateltu, etteivät naiset ole hauskoja"

Syömällä voi pelastaa maailman, mutta väärin keitetty aamukahvi voi pilata yrityksen – hiilijalanjäljen laskeminen on ilmastoruoan vaikeus

Uusi tutkimus: Ihmisen aiheuttama ympäristönmuutos ei olekaan tuore ilmiö

Työnantaja, näin pienellä teolla voit auttaa työntekijöitäsi jaksamaan

Sodat ovat entistä raaempia, mutta tutkija haluaa pysyä optimistisena: "Todella vaikeatkin konfliktit siirtyvät rauhanprosessiin"

Suomi oli maailman etsityimpien terroristien piilopaikka

Vuorotyötä tekevä yksinhuoltajaäiti pyörittää arjen palapeliä – aihetta tutkittu Suomessa ensimmäistä kertaa tieteellisesti

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.