Nuoret ottavat enemmän riskejä kuin aikuiset

Nuoret näyttävät ottavan enemmän riskejä kuin aikuiset tai lapset esimerkiksi liikenteessä ja peleissä. Tunnettua on, että nuorten riskikäyttäytyminen liikenteessä voi aiheuttaa vakavia loukkaantumisia ja tapaturmaisia kuolemia.

Max Planck -instituutissa tehdyissä psykologisissa kokeissa selvitettiin riskikäyttäytymistä eri-ikäisillä koehenkilöillä. Teini-ikäiset, erityisesti 13–15-vuotiaat, ottivat kokeissa muita enemmän riskejä, eikä heitä häirinnyt puutteellinen tieto riskinoton vaikutuksista. Lapset ja aikuiset valitsivat mieluummin turvallisempia käyttäytymismuotoja. Tutkimuksesta kertoi Science News for Students -julkaisu.

Nuorten toimintatavassa on tutkija Wouter van den Bosin mukaan tietty logiikka, sillä nuoruusvuosina maailmassa riittää paljon tutkittavaa ja opittavaa. Kokeileva käyttäytyminen auttaa aikuistumisessa. Monet tilanteet ovat teini-ikäiselle uusia, joten vanhoista kokemuksista ei ole apua käyttäytymistavan valinnassa.

Tutkijan mukaan nuortenkin pitäisi oppia pohtimaan, millainen käyttäytyminen voi aiheuttaa kielteisiä ja pitkäaikaisia seurauksia.

Uusimmat

Tiede

Tutkijanaisia vähätellään ja syrjitään edelleen, vaikka ongelma on ollut tiedossa pitkään – Lue ehdotukset epäkohdan selättämiseksi

Yhdysvaltalaiset uskovat, että vuonna 2030 robotit auttavat kotona ja matkustus sujuu kapselissa – "Suomessa sorrutaan liian usein parantamaan vanhaa"

Tuore keksintö narauttaa somen valetilit – pian voivat paljastua myös valheita levittävät trollit

Aivotutkija kertoo, miksi juuri tietyt ihmiset rakastuvat toisiinsa: "Ellemme voisi säädellä tunteitamme, harrastaisimme seksiä kenen tahansa kanssa"

Punatukkaisilla on useita erikoispiirteitä – hiustenväri voi vaikuttaa jopa uravalintaan

Kansalle maistuu taas älyvapaa vappuhuumori: "En minä juopottele, mitä nyt kännissä tulee otettua pari kaljaa"

Teinit innostuivat vappupalloista, some nostaa foliopallojen suosiota – "Pallot ovat nyt suosionsa huipulla"

Syöpädiagnoosi oli Jarkolle, 38, helpotus – syöpähoitoihin ollaan Suomessa yleensä tyytyväisiä

Kännykkä vie perheen yhteistä aikaa – yhteiset ateriat ja harrastukset ovat vähentyneet

Eläimissäkin on homoja, mutta homopelkoa tuntee vain ihminen – nisäkkäiden lisäksi homosuhteita on esimerkiksi linnuilla ja sammakkoeläimillä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.