Nuoret ottavat enemmän riskejä kuin aikuiset

Nuoret näyttävät ottavan enemmän riskejä kuin aikuiset tai lapset esimerkiksi liikenteessä ja peleissä. Tunnettua on, että nuorten riskikäyttäytyminen liikenteessä voi aiheuttaa vakavia loukkaantumisia ja tapaturmaisia kuolemia.

Max Planck -instituutissa tehdyissä psykologisissa kokeissa selvitettiin riskikäyttäytymistä eri-ikäisillä koehenkilöillä. Teini-ikäiset, erityisesti 13–15-vuotiaat, ottivat kokeissa muita enemmän riskejä, eikä heitä häirinnyt puutteellinen tieto riskinoton vaikutuksista. Lapset ja aikuiset valitsivat mieluummin turvallisempia käyttäytymismuotoja. Tutkimuksesta kertoi Science News for Students -julkaisu.

Nuorten toimintatavassa on tutkija Wouter van den Bosin mukaan tietty logiikka, sillä nuoruusvuosina maailmassa riittää paljon tutkittavaa ja opittavaa. Kokeileva käyttäytyminen auttaa aikuistumisessa. Monet tilanteet ovat teini-ikäiselle uusia, joten vanhoista kokemuksista ei ole apua käyttäytymistavan valinnassa.

Tutkijan mukaan nuortenkin pitäisi oppia pohtimaan, millainen käyttäytyminen voi aiheuttaa kielteisiä ja pitkäaikaisia seurauksia.