Nyt se on tutkittu: kännykän käytöllä ei ole vaikutusta päänsärkyjen syntymiseen – seuraava askel syöpäriskin selvittäminen

Kännykän käytöllä ei ole vaikutusta päänsärkyjen tai kuulo-ongelmien syntymiseen, sanovat tuoreet tutkimustulokset. Tutkimukseen osallistui yli 24 000 henkilöä Suomesta ja Ruotsista.

Materiaali kerättiin tutkittavien luvalla heidän käyttämiltään operaattoreilta vuosina 2009–2010. Heidät jaettiin ryhmiin käytetyn puheajan perusteella. Eniten puhelinta käyttävät luokiteltiin yli 4,5 tuntia viikossa puhuviin. Heitä verrattiin alle 72 minuuttia viikossa puhuneisiin. Mukana oli vain henkilöitä, jotka eivät kärsineet viikoittaisista päänsäryistä, kuulon alenemasta tai tinnituksesta.

Oireita kysyttiin uudelleen neljän vuoden kuluttua. Kun tuloksissa otettiin huomioon päänsäryn muut riskitekijät, kuten ikä, sukupuoli, terveydentila, lääkkeiden käyttö ja masennus, ryhmien erot hävisivät päivityksessä.

Aiemmissa tutkimuksissa matkapuhelinten vaikutuksista pääsärkyyn ja muihin oireisiin on saatu ristiriitaisia tuloksia. Edelliset tutkimukset ovat nyt julkaistua pienempiä ja perustuvat lyhyempään seurantaan.

– Tutkimus antaa aiempaa luotettavampaa tietoa, sillä matkapuhelimen käyttöä koskevat tiedot saatiin puhelun tarkkuudella puhelinoperaattoreilta. Aiemmissa tutkimuksissa taas on pyydetty osallistujia arvioimaan käyttömäärää. Nyt tiedot saatiin suoraan operaattoreilta, kertoo Suomen tutkimusta johtava epidemologian professori Anssi Auvinen Tampereen yliopistosta.

Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää puhelimen käyttämän sähkömagneettisen kentän mahdollisia vaikutuksia terveyteen. Uudemmissa puhelimissa tämä kenttä on heikompi kuin vanhoissa, GSM-verkossa toimivissa laitteissa.

Tutkimus jatkuu nyt uusin tutkimuskysymyksin.

– Jatkossa on tarkoitus selvittää unihäiriöiden, hermostosairauksien ja syövän esiintymistä suhteessa kännykän käytön määrään, Auvinen sanoo.

Matkapuhelimen toiminta perustuu sen lähettämään sähkömagneettiseen säteilyyn. Puhelimen käyttämän säteilyn taajuus ja energia on niin pieni, ettei se voi vaurioittaa ihmisen rakenneosasia. Vaarallisen voimakasta säteilyä kutsutaan ionisoivaksi. Tavallinen kaduntallaaja saa avaruuden taustasäteilystä ja kallioperästä nousevasta radonkaasusta ionisoivaa säteilyä huomattavan määrän joka vuosi.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .