Ovatko lihavuus ja kakkostyypin diabetes tulehduksia?

Belgialaisyliopisto sanoo löytäneensä bakteeriapua kansantauteihin.

Belgialaisen Leuvenin yliopiston tutkijat uskovat löytäneensä bakteerin, jolla on merkitystä koko maailmaa vaivaavien kansantautien - lihavuuden ja kakkostyypin diabeteksen - hoidossa. Tutkijat raportoivat löydöistään tiistaina ilmestyneessä Nature Medicine-lehdessä.

Ihmisen suolistossa on 100 000 miljardia bakteeria. Professori Patrice Canin työryhmän mukaan heidän vuonna 2007 löytämänsä Akkermansia muciniphila-bakteeri voi ehkäistä lihavuutta ja lihavuuden yhtenä oireena ilmaantuvaa kakkostyypin diabetesta. Bakteerin pinnalla on proteiini, joka vaikuttaa niihin molempiin. Vuonna 2013 tehtyä havaintoa tuki sekin, että hoikilla laboratoriohiirillä mitattiin suolistosta suurempia Akkermansia muciniphila-bakteeripitoisuuksia kuin lihavilla ja diabetesta sairastavilla hiirillä.

Lihaville laboratoriohiirille annettiin Akkermansia muciniphila-bakteeria, ja se aiheutti lihavilla hiirillä merkittävää laihtumista. Diabetesta sairastavien hiirien sairauden oireet hävisivät.

Voiko bakteerilääkitystä soveltaa ihmisiin? Sitä tutkitaan parhaillaan, ja viime vuoden lopulta lähtien on Leuvenin yliopistosairaalassa Saint Lucissa tehty kliinisiä testejä ihmisillä.

Tiistaina tutkijaryhmä sanoi olevansa valmis seuraavaan vaiheeseen: lääkkeen kehittelyyn. Canin mukaan lääke purisi parhaiten ylipainoon, jonka vähetessä potilaiden diabetesoireet voisivat helpottua, mutta lääkkeen uskotaan estävän myös muita sydän- ja verisuonitauteja sekä suolistotulehduksia.

– Nyt tiedämme bakteerin ja proteiinin olevan vaarattomia ihmiselle.

Lähde: Svenska Dagbladet