Paljonko maapallon lämpötila voi nousta?

Jos kaikki fossiiliset polttoaineet poltettaisiin, nousisi lämpötila kymmenen Celsius-astetta.

Maapallon maat ovat asettaneet tavoitteekseen, ettei maapallon keskilämpötila saisi nousta kahta astetta enempää.

Mutta paljonko keskilämpötila voisi nousta, jos kaikki mahdolliset fossiiliset polttoaineet poltettaisiin? Huikeat kymmenen Celsius-astetta, vastaa The Guardianin siteeraama tuore tutkimus.

Tasan eivät käy onnenlahjat, tässäkään: arktisilla alueilla lämpötilan nousu voisi lähennellä 20 astetta. Onko 10 tai 20 astetta paljon? Hyvin paljon, sillä Yhdysvaltain valtamerten ja ilmekehän tutkimuslaitos NOAA laski tämän vuoden alussa, että vuoden 2015 keskilämpötila oli 14,79 Celsius-astetta. Vuosien 1961-90 keskiarvo oli 14,0 astetta.

Tutkimusta johtanut professori Katarzyna Tokarska Victorian yliopistosta Kanadasta on huolestunut:

– On tärkeää ymmärtää, mitä voi tapahtua jollemme tee ilmastonmuutokselle mitään.

Tokarskan mukaan juhlittu ja kiitetty Pariisin ilmastosopimus on aiheuttanut varsin vähän konkreettisia toimenpiteitä, vaikka mittaushistorian lämpimimmät vuodet seuraavat toisiaan: 2016 näyttää olevan kuumempi kuin 2015, joka taas oli kaikkien aikojen lämpimin vuosi.

Lähteet:

Guardian

Tiedebasaari

Ilmastotieto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tiede

Aineenopettaja Minna, 26, masentui opintojen aikana – "Oloni alkoi parantua hyvin pian sen jälkeen, kun aloin lisätä liikuntaa arkeeni"

Masennuksen hoito perustuu aivan väärään lähtökohtaan, sanoo evoluutiopsykologi: "Oireiden hoitaminen ei välttämättä ole potilaan kannalta edullista"

Tutkijat paljastavat pophittien salaisuuden: Tästä syystä tietyistä kappaleista tulee supersuosittuja

Vähentääkö mieshormoni empatiakykyä? Tuore tutkimus kyseenalaistaa tunnetun teorian

Ole sosiaalinen, tulet onnellisemmaksi, neuvoo jenkkitutkimus – introvertti Anne Lehtinen tyrmää tuloksen: "Miksi pitäisi teeskennellä?"

Suomalaiset menettävät bisnesmahdollisuuksia puhumattomuuden takia – "Ulkomailla hiljaisuutta saatetaan pitää huonona käytöksenä"

Kieliniekat ovat työelämän menestyjiä tulevaisuudessa – Näin kieliä käytetään äärimmäisen kansainvälisessä siivousfirmassa

Kaliforniassa partioi jo Robocop, robottipoliisin käyttöönotto kiinnostaa myös Suomessa – "Se voitaisiin lähettää rakennukseen, jossa epäillään olevan vaarallisia henkilöitä"

Pitääkö lasten oppia esihistoriaa? – Arkeologi ja luokanopettaja vastaavat

Koiran ruoasta voi tehdä ilmastoystävällisempää muutamilla vinkeillä – "Tärkeää on, että ruoka sopii koiralle", sanoo viiden koiran emäntä Minna

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.