Potilaan Lääkärilehti: Pitkäaikainen pänttääminen johtaa likinäköisyyteen, osoittaa tuore brittitutkimus

Tuore brittitutkimus osoittaa, että pitkä kouluttautuminen johtaa suurentuneeseen likinäköisyysriskiin, kertoo Potilaan Lääkärilehti.

Yhteys sisätiloissa pänttäämisen ja likinäköisyyden välillä ollaan tiedetty yleisellä tasolla jo pitkään.

Likinäköisyyteen ollaan ehdotettu aikaisemmin esimerkiksi selitystä, jonka mukaan normaalien ympäröivän luonnon visuaalisten ärsykkeiden puute johtaa silmämunan virheelliseen kehitykseen, kun nuori viettää liikaa aikaa sisätiloissa päntäten.

Tieteellisesti todistettavan syy-seuraussuhteen kannalta tutkimus on kuitenkin tärkeässä roolissa.

Tutkimuksen aineistona käytettiin noin 68 tuhatta biopankkiin kuuluvaa miestä ja naista, joiden koulutuksen pituus ja silmien taittovirhe olivat molemmat tiedossa.

Henkilöt, joilla oli pitkään koulutukseen liittyviä geenivariantteja, olivat tutkimuksen mukaan muita todennäköisemmin likinäköisiä.

Tutkimuksen mukaan yksi koulutuksessa vietetty lisävuosi tarkoittaa keskimäärin –0,18 dioptriaa ­voimakkaampaa likinäköisyyttä.

Dioptria (D) on optisen taittokyvyn yksikkö – esimerkiksi lievästi likinäköinen ihminen vaatii noin 1–3 dioptrian vahvuiset miinuslasit. Vaikeasta likinäköisyydestä puhutaan silloin, kun silmän likinäköisyys on vahvuudeltaan vähintään –6 dioptriaa.

Tutkimuksen johtopäätösten pohjalta voidaan laskea, että korkeakoulussa viisi vuotta opiskellut on siis keskimäärin –1 dioptrian verran likinäköisempi kuin koulunkäynnin lukion tai ammattikoulun jälkeen lopettanut.

Joka toisen ihmisen maailmassa ennustetaan olevan liki­näköinen vuonna 2050. Äärimmilleen viritetystä koulutusjärjestelmästään tunnetuissa Aasian valtioissa, kuten Singaporessa, Etelä-Koreassa ja Kiinassa, 17–18-vuotiaista koulunsa päättävistä nuorista likinäköisiä on 80–90 prosenttia, Potilaan Lääkärilehti kertoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .