Sähkötupakka sydänsairauksien taustalla

Vaarattomaksi kuvitellut sähkötupakat voivat lisätä sydänsairauksien riskiä, toteaa tuore amerikkalaistutkimus. Kardiologi John Ambrose Kalifornian yliopistossa lisää kuitenkin, että sähkösavukkeiden vaikutuksista ei vielä ole riittävästi tietoa. Tutkimuksesta uutisoi Science News.

Sähkösavukkeen sisältämä nikotiini nostaa elimistön adrenaliinipitoisuutta, mikä lisää sydämen rasitusta. Tutkijat huomasivat myös merkkejä oksidatiivisesta stressistä eli epätasapainosta solujen hapetus-pelkistystilassa. Ilmiö altistaa muun muassa syövän ja sepelvaltimotaudin synnylle.

Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että sähkötupakoiden kautta keuhkoihin voi kulkeutua monia kemikaaleja, kuten formaldehydiä, propyleeniglykolia ja asetaldehydiä. Nikotiinia välittääkseen sähkötupakka synnyttää hienojakoisia pienhiukkasia, joiden terveysvaikutuksia ei vielä tarkoin tunneta.

Uusimmat

Tiede

Tutkijanaisia vähätellään ja syrjitään edelleen, vaikka ongelma on ollut tiedossa pitkään – Lue ehdotukset epäkohdan selättämiseksi

Yhdysvaltalaiset uskovat, että vuonna 2030 robotit auttavat kotona ja matkustus sujuu kapselissa – "Suomessa sorrutaan liian usein parantamaan vanhaa"

Tuore keksintö narauttaa somen valetilit – pian voivat paljastua myös valheita levittävät trollit

Aivotutkija kertoo, miksi juuri tietyt ihmiset rakastuvat toisiinsa: "Ellemme voisi säädellä tunteitamme, harrastaisimme seksiä kenen tahansa kanssa"

Punatukkaisilla on useita erikoispiirteitä – hiustenväri voi vaikuttaa jopa uravalintaan

Kansalle maistuu taas älyvapaa vappuhuumori: "En minä juopottele, mitä nyt kännissä tulee otettua pari kaljaa"

Teinit innostuivat vappupalloista, some nostaa foliopallojen suosiota – "Pallot ovat nyt suosionsa huipulla"

Syöpädiagnoosi oli Jarkolle, 38, helpotus – syöpähoitoihin ollaan Suomessa yleensä tyytyväisiä

Kännykkä vie perheen yhteistä aikaa – yhteiset ateriat ja harrastukset ovat vähentyneet

Eläimissäkin on homoja, mutta homopelkoa tuntee vain ihminen – nisäkkäiden lisäksi homosuhteita on esimerkiksi linnuilla ja sammakkoeläimillä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.