Sähkötupakka sydänsairauksien taustalla

Vaarattomaksi kuvitellut sähkötupakat voivat lisätä sydänsairauksien riskiä, toteaa tuore amerikkalaistutkimus. Kardiologi John Ambrose Kalifornian yliopistossa lisää kuitenkin, että sähkösavukkeiden vaikutuksista ei vielä ole riittävästi tietoa. Tutkimuksesta uutisoi Science News.

Sähkösavukkeen sisältämä nikotiini nostaa elimistön adrenaliinipitoisuutta, mikä lisää sydämen rasitusta. Tutkijat huomasivat myös merkkejä oksidatiivisesta stressistä eli epätasapainosta solujen hapetus-pelkistystilassa. Ilmiö altistaa muun muassa syövän ja sepelvaltimotaudin synnylle.

Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että sähkötupakoiden kautta keuhkoihin voi kulkeutua monia kemikaaleja, kuten formaldehydiä, propyleeniglykolia ja asetaldehydiä. Nikotiinia välittääkseen sähkötupakka synnyttää hienojakoisia pienhiukkasia, joiden terveysvaikutuksia ei vielä tarkoin tunneta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tiede

Kaliforniassa partioi jo Robocop, robottipoliisin käyttöönotto kiinnostaa myös Suomessa – "Se voitaisiin lähettää rakennukseen, jossa epäillään olevan vaarallisia henkilöitä"

Pitääkö lasten oppia esihistoriaa? – Arkeologi ja luokanopettaja vastaavat

Koiran ruoasta voi tehdä ilmastoystävällisempää muutamilla vinkeillä – "Tärkeää on, että ruoka sopii koiralle", sanoo viiden koiran emäntä Minna

Digitaalinen media voi lisätä nuorten kouluintoa – silti sitä hyödynnetään kouluissa vähän, koska opettajien ymmärrys ei riitä

Nauru tekee hyvää, mutta siihen liittyy myös vallankäyttöä – "Mies tekee itsestään viehättävän naurattamalla naista, ja on jopa ajateltu, etteivät naiset ole hauskoja"

Syömällä voi pelastaa maailman, mutta väärin keitetty aamukahvi voi pilata yrityksen – hiilijalanjäljen laskeminen on ilmastoruoan vaikeus

Uusi tutkimus: Ihmisen aiheuttama ympäristönmuutos ei olekaan tuore ilmiö

Työnantaja, näin pienellä teolla voit auttaa työntekijöitäsi jaksamaan

Sodat ovat entistä raaempia, mutta tutkija haluaa pysyä optimistisena: "Todella vaikeatkin konfliktit siirtyvät rauhanprosessiin"

Suomi oli maailman etsityimpien terroristien piilopaikka

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.