Sellua lehmien rehun terästeeksi – mikrokiteisellä selluloosalla voidaan myös vähentää autonrenkaiden kulumista

Suomessa on kehitetty uusi ja entistä tehokkaampi valmistusmenetelmä mikrokiteisen selluloosan tuottamiseen. Mikrokiteisen selluloosan raaka-aineena on puukuitu, ja uusi tekniikka mahdollistaa mikrokiteisen selluloosan eli MCC:n valmistamisen perinteisten sellutehtaiden yhteydessä. Tähän tarvittaisiin vain pieniä muutostöitä.

Uusi patentoitu valmistusmenetelmä on kehitetty Aalto-yliopistossa. Professori Olli Dahl on tutkinut uusia MCC:n tuotantotapoja vuodesta 2008 lähtien.

– Mikrokiteisen selluloosan tuotanto maailmalla on aiemmin ollut vain muutaman firman hallussa. Siksi MCC:n hinta on ollut korkea, noin neljä euroa kiloa kohden, Dahl kertoo.

MCC:lle etsitään tällä hetkellä monenlaisia käyttökohteita. Luonnonvarakeskus selvittää yhdessä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK:in kanssa sen käyttöä märehtijöiden rehun terästeenä.

Neljän mahalaukun avulla lehmät kykenevät käyttämään selluloosaa sellaisenaan ravintona.

– Näen, että MCC tulee olemaan myös huoltovarmuustekijä. Jos maailmalla sattuu jotain, mikä vaikeuttaa rehun saantia, MCC voi paikata puutetta. Toki se on kalliimpaa, mutta vaikeassa tilanteessa se voi auttaa pitämään lehmät hengissä, Dahl sanoo.

Ihminen ei voi käyttää MCC:tä sellaisenaan ruokana. Sitä kuitenkin käytetään useissa elintarvikkeissa lisäaineena.

Selluloosasta valmistetut materiaalit ovat lujia ja joustavia, ja niissä on mahdollisuuksia hyvin monenlaiseen käyttöön.

Selluloosan mahdollisuuksia on selvittänyt muun muassa Teknologian tutkimuskeskus VTT, jonka mukaan materiaali reagoi helposti muiden aineiden kanssa ja on helposti kemiallisesti muokattavissa.

Mikrokiteinen selluloosa on uusi lisä erilaisten selluloosamateriaalien sarjaan. XAMK esimerkiksi tutkii, voidaanko mikrokiteistä selluloosaa käyttää vähentämään autonrenkaiden kulumista.

MCC:n tuotantoprosessin yhteydessä syntyy myös suuri määrä sokereita. Dahl kertoo, että noista sokereista voitaisiin valmistaa biopolttoaineita. MCC:n avulla voitaisiin myös pyrkiä vähentämään muovin käyttöä.

– MCC voisi tulevaisuudessa korvata monia muovinvalmistuksessa käytettäviä ainesosia. Tutkimme jatkuvasti uusi mahdollisuuksia, Dahl kertoo.

Mikrokiteistä selluloosaa käytetään maailmanlaajuisesti elintarvikkeissa ja lääketeollisuudessa. MCC on tunnettu 1950-luvulta lähtien, mutta sen valmistamiseen on vaadittu paljon kemikaaleja.

Dahlin tutkimusryhmän kehittämässä menetelmässä mikrokiteistä selluloosaa voidaan tuottaa huomattavasti aiempaa pienemmillä kemikaalimäärillä. Salaisuus on lämpötila, joka nostetaan tuotantoprosessin aikana jopa 150 asteeseen.

Perinteisesti MCC:tä on valmistettu huoneenlämmössä, mutta korkeassa lämpötilassa selluloosan kuidut pilkkoutuvat pienemmiksi palasiksi.

Uusi tekniikka ei ole vielä käytössä teollisessa mittakaavassa. Dahl kertoo, että menetelmä on herättänyt kiinnostusta esimerkiksi Aasiassa.

– Allekirjoitimme vuoden alussa Andritzin kanssa seitsemän vuoden tutkimussopimuksen. Tarkoituksena on selvittää erilaisia applikaatioita, joihin mikrokiteinen selluloosa sopii, Dahl sanoo.

Suomen ensimmäinen teollisen mittakaavan mikrokiteistä selluloosaa tuottava laitos rakennetaan Kemijärven sellutehtaan yhteyteen. Tehtaan on määrä tuottaa 40 000 tonnia MCC:tä vuodessa. Nykyisin mikrokiteistä selluloosaa tuotetaan maailmanlaajuisesti noin 130 000 tonnia.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .