Sinilevä pian selville pikatestillä

Tavallinen kuluttaja voi pian itse varmistaa, onko hänen uima- tai mökkirantansa vedessä sinilevämyrkkyjä. Salofa tuo markkinoille tämän vuoden aikana Turun yliopiston ja VTT:n kehittämän pikatestin sinilevän testaamiseksi.

– Kertakäyttöinen sinilevä­testi tarvitsee toimiakseen vain muutaman pisaran vettä. Testi ilmoittaa tuloksen viidentoista minuutin kuluttua. Jos näyttöön ilmestyy kaksi punaista viivaa, vedessä on sinilevämyrkkyä. Yksi viiva merkitsee myrkytöntä vesinäytettä, kertoo erikoistutkija Liisa Hakola VTT:ltä.

Pikatesti tunnistaa vedestä yleisimmät sinilevämyrkyt, mikrokystiinin ja nodulariinin. Myrkkyjä esiintyy noin joka toisessa sinileväesiintymässä, eikä silmämääräisellä tarkastelulla pysty arvioimaan, onko vedessä oleva sinilevä myrkyllistä vai ei. Suomen ympäristökeskuksen valtakunnallinen levätiedote kertoo yleiskuvan vesien tilasta ja Järviwiki vesistöjen tasolla sinilevien esiintymisestä.

– Vedessä saattaa olla myrkkyjä leväesiintymän kadottuakin. Testillä voidaan varmistaa, että vettä voi käyttää, sanoo tutkija Markus Vehniäinen Turun yliopistosta.