Sinilevä pian selville pikatestillä

Tavallinen kuluttaja voi pian itse varmistaa, onko hänen uima- tai mökkirantansa vedessä sinilevämyrkkyjä. Salofa tuo markkinoille tämän vuoden aikana Turun yliopiston ja VTT:n kehittämän pikatestin sinilevän testaamiseksi.

– Kertakäyttöinen sinilevä­testi tarvitsee toimiakseen vain muutaman pisaran vettä. Testi ilmoittaa tuloksen viidentoista minuutin kuluttua. Jos näyttöön ilmestyy kaksi punaista viivaa, vedessä on sinilevämyrkkyä. Yksi viiva merkitsee myrkytöntä vesinäytettä, kertoo erikoistutkija Liisa Hakola VTT:ltä.

Pikatesti tunnistaa vedestä yleisimmät sinilevämyrkyt, mikrokystiinin ja nodulariinin. Myrkkyjä esiintyy noin joka toisessa sinileväesiintymässä, eikä silmämääräisellä tarkastelulla pysty arvioimaan, onko vedessä oleva sinilevä myrkyllistä vai ei. Suomen ympäristökeskuksen valtakunnallinen levätiedote kertoo yleiskuvan vesien tilasta ja Järviwiki vesistöjen tasolla sinilevien esiintymisestä.

– Vedessä saattaa olla myrkkyjä leväesiintymän kadottuakin. Testillä voidaan varmistaa, että vettä voi käyttää, sanoo tutkija Markus Vehniäinen Turun yliopistosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tiede

Pitääkö lasten oppia esihistoriaa? – Arkeologi ja luokanopettaja vastaavat

Koiran ruoasta voi tehdä ilmastoystävällisempää muutamilla vinkeillä – "Tärkeää on, että ruoka sopii koiralle", sanoo viiden koiran emäntä Minna

Digitaalinen media voi lisätä nuorten kouluintoa – silti sitä hyödynnetään kouluissa vähän, koska opettajien ymmärrys ei riitä

Nauru tekee hyvää, mutta siihen liittyy myös vallankäyttöä – "Mies tekee itsestään viehättävän naurattamalla naista, ja on jopa ajateltu, etteivät naiset ole hauskoja"

Syömällä voi pelastaa maailman, mutta väärin keitetty aamukahvi voi pilata yrityksen – hiilijalanjäljen laskeminen on ilmastoruoan vaikeus

Uusi tutkimus: Ihmisen aiheuttama ympäristönmuutos ei olekaan tuore ilmiö

Työnantaja, näin pienellä teolla voit auttaa työntekijöitäsi jaksamaan

Sodat ovat entistä raaempia, mutta tutkija haluaa pysyä optimistisena: "Todella vaikeatkin konfliktit siirtyvät rauhanprosessiin"

Suomi oli maailman etsityimpien terroristien piilopaikka

Vuorotyötä tekevä yksinhuoltajaäiti pyörittää arjen palapeliä – aihetta tutkittu Suomessa ensimmäistä kertaa tieteellisesti

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.