Suomalaisen satelliitin matka avaruuteen loppusuoralla

Suomalaisessa Aalto-yliopistossa rakennetun Aalto-1-pienoissatelliitin taival kohti avaruutta alkaa olla loppusuoralla. Satelliitti on nyt kiinnitetty Hollannissa säiliöön, jossa se kuljetetaan lopulta avaruuteen.

Satelliittia on rakennettu ja testattu lähes viisi vuotta Otaniemessä.

Säiliö satelliitteineen kiinnitetään myöhemmin Yhdysvalloissa järjestelmään, joka mahdollistaa useiden satelliittien kuljettamisen samalla raketilla. Suomalainen satelliitti ja kymmenet muut satelliitit liitetään Falcon-9-rakettiin myöhemmin kesä- tai heinäkuussa. Raketin laukaisun on määrä tapahtua heinäkuussa.

Aalto-1 on moderni nanosatelliitti, eli hyvin pieni satelliitti, joka sisältää suomalaista huipputekniikkaa. Kyydissä on kolme tutkimuslaitetta: VTT:n rakentama spektrikamera, Helsingin yliopiston ja Turun yliopiston yhteinen säteilyilmaisin ja Ilmatieteen laitoksen kehittämä plasmajarru.

– Työ ei pääty laukaisuun, sillä avaruuteen päästyään satelliitti aloittaa tieteelliset mittaukset, projektin vetäjä professori Jaan Praks kertoo Aalto-yliopiston tiedotteessa..

Satelliitin tehtävää ja sen tekemiä mittauksia ohjataan Otaniemestä arviolta kaksi vuotta.

 

Opiskelijoiden taidonnäyte

 

Aalto-1 on opiskelijasatelliittiprojekti, jota vetää Aalto-yliopiston radiotieteen ja -tekniikan laitos. Satelliitti rakennettiin ja suunniteltiin pääasiassa opiskelijavoimin opinnäytetöiden ja projektitöiden kautta. Opiskelijasatelliitti on yhteistyöhanke, jossa on mukana suomalaista avaruusosaamista myös muista yliopistoista ja teollisuudesta.

Projektissa on ollut mukana yhteensä yli 80 opiskelijaa, ja sen parissa on tehty kymmeniä diplomi- ja kandidaatintöitä, useita konferenssijulkaisuja sekä tiedejulkaisuja.

Opiskelijat ovat suunnitelleet satelliitin kokonaisuuden ja useita alijärjestelmiä, kuten radiot, rungon, antennit ja aurinkopaneelit, jotka tuottavat satelliitin tarvitseman sähkön.

Satelliitin aivot, eli päätietokone välittää kaiken tarvittavan tiedon avaruudesta radiolinkin kautta Otaniemen maa-asemalle. Ennen Otaniemestä lähtöä Aalto-1-satelliitista poistettiin kosteus, ja se pakattiin erityisturvallisesti kuljetusta varten.

– Näin pystyimme varmistamaan, ettei satelliitin mukana lähde mitään ylimääräisiä aineita, jotka voisivat aiheuttaa ongelmia satelliitille tai raketille, Jaan Praks kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tiede

Koiran ruoasta voi tehdä ilmastoystävällisempää muutamilla vinkeillä – "Tärkeää on, että ruoka sopii koiralle", sanoo viiden koiran emäntä Minna

Digitaalinen media voi lisätä nuorten kouluintoa – silti sitä hyödynnetään kouluissa vähän, koska opettajien ymmärrys ei riitä

Nauru tekee hyvää, mutta siihen liittyy myös vallankäyttöä – "Mies tekee itsestään viehättävän naurattamalla naista, ja on jopa ajateltu, etteivät naiset ole hauskoja"

Syömällä voi pelastaa maailman, mutta väärin keitetty aamukahvi voi pilata yrityksen – hiilijalanjäljen laskeminen on ilmastoruoan vaikeus

Uusi tutkimus: Ihmisen aiheuttama ympäristönmuutos ei olekaan tuore ilmiö

Työnantaja, näin pienellä teolla voit auttaa työntekijöitäsi jaksamaan

Sodat ovat entistä raaempia, mutta tutkija haluaa pysyä optimistisena: "Todella vaikeatkin konfliktit siirtyvät rauhanprosessiin"

Suomi oli maailman etsityimpien terroristien piilopaikka

Vuorotyötä tekevä yksinhuoltajaäiti pyörittää arjen palapeliä – aihetta tutkittu Suomessa ensimmäistä kertaa tieteellisesti

Hiilijalanjälki on tuttu mutta entä vesijalanjälki? Uusilla farkuilla se on noin kolmen kuukauden suihkujen verran

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.